– Fortsett å være kjettere!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  søndag 8. jan 2017
 • AV:
  Redaksjonen

nu-lederTorsdag 5. januar åpnet Natur og Ungdoms landsmøte i det som er organisasjonens 50 årsjubileum. Leder Ingrid Skjoldvær lovet lenking mot dumping av gruveavfall og kake til Jonas Gahr Støre om det blir AP-nei til oljeboring i Lofoten. Den nyvalgte lederen for den langt yngre Besteforeldrenes klimaaksjon, Steinar Høiback, ga i sin hilsningstale full støtte til NUs offensive linje. All viktig forandring kommer nedenfra, understreket han. «Det er utrolig fint at vi har slike som dere. Dere er kjettere, og som ekte kjettere nekter dere å godta at natur og miljø ødelegges av kortsiktige økonomiske interesser.»

steinar høibackKjære landsmøtedelegater!
Som nyvalgt leder for Besteforeldrene klimaaksjon er det med stor glede jeg har takket ja til å hilse på dere.

Besteforeldreaksjonen ble dannet for 10 år siden av vår grunnlegger Halfdan Wiik. Vi er ca 1500 medlemmer, spredd over hele landet med avdelinger i Oslo, Bergen, Drammen, Grenland, Trondheim og flere steder. Vi er muligens den eneste forening i Norge som kun har klimautfordringen som hovedmål. Har dere lyst til å lese mer om oss, har vi også, som dere, en utmerket nettside. Siden er åpen for innlegg og det ville glede oss dersom noen av dere utfordrer oss med synspunkter fra deres organisasjon eller som enkeltmedlemmer.

2016 har vært et krevende år for oss som jobber med klima – natur – forurensing.

Men det er lyspunkter. Et av disse lyspunktene gav meg en følelse av å være med på noe historisk da jeg var tilstede der dere og Greenpeace 18. oktober i fjor offentliggjorde klimasøksmålet mot staten, med påstand om at staten bryter Grunnloven med å åpne for olje- og gassutvinning i Arktis.

For meg er det så riktig at dere, ungdommer, tar opp denne kampen for å bevare vår jordklode, vår verden, Gaia, mot menneskers destruktive jakt på kortsiktig profitt med den følge at vi slipper ut så mye klimagasser at det er blitt et problem av eksistensiell art.

Nå er nok, nok!

Vi i Besteforeldreaksjonen er overbevist at dere har en god sak, saken er rettferdig, den er riktig og den har stor betydning for oss alle – ikke minst for kommende slekter.

Når alt for mange av våre politikere svikter klimaet, naturen, oss mennesker, er det nødvendig og riktig at spørsmålet om hvorvidt politikerne holder seg innenfor det lovverk de selv har vedtatt blir vurdert av vårt rettssystem.

Jeg har også truffet noen av dere som har aksjonert mot dumping av gruveavfall i Førdefjorden – og dere har fått merke reaksjonene etter aksjonen i form av bøter. Det er utrolig fint at vi har slike som dere. Dere er kjettere, og som ekte kjettere nekter dere å godta samfunnets arrogante svar, at det er greit at vår natur og miljø ødelegges av kortsiktige økonomiske kapitalinteresser.

Fortsett med å være kjettere – fremtiden har så uendelig mye mer bruk for kjettere enn de populistiske folkeforførere, de bringer sjelden noe nytt.

Vi lever i en krevende tid.

Det er bare noen få dager til klimakunnskapsfornekteren Donald Trump overtar presidentembetet i USA. Flere av våre nasjonale politikere synes å være smittet av den samme faktafornektelsen som mr. Trump.

Fremtiden kan se krevende ut, men jeg tror at håpet kommer nedenfra, fra folket. Engasjementet kommer nedenfra og det vil føres opp til våre folkevalgte.

La meg så få ønske dere et godt landsmøte og la meg si takk for meg med et lite dikt skrevet av en av Besteforeldreaksjonens medlemmer – Sigmund Hågvar

Grip rattet

Økosorg
er sorgen over en ødelagt planet.
Jeg bor på den
og det angår meg.

Fremtidsangst
er frykten for en farlig framtid.
Jeg er bestefar
og det angår meg.

Håpet
er å gripe etter rattet
som holder altfor stø kurs.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Torgeir Havik | 10.01.2017

  Steinar
  Kjempebra at du var på landsmøte til Natur og Ungdom. Det er viktig at vi bygger allianser med ungdommen. Jeg skryter også av AUFs kamp mot oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. De har trofast kjempet mot i snart en generasjon.

  Torgeir Havik

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*