Oppfordring til byer i USA

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 20. des 2016
 • AV:
  Knut Bryn

raymind-johansenOslo kommune og 19 andre storbyer verden rundt har etablert nettverket Carbon Neutral Cities Alliance (CNCA). Formålet er å hjelpe hverandre til å kutte minst 80 prosent av klimagassutslippene innen 2050. Halvparten av byene ligger i USA, og presidentvalget der har naturlig nok gitt grunnlag for en viss bekymring i nettverket. Byrådsleder Raymond Johansen har nå sammen med ordførerne i Stockholm, Vancouver, Rio de Janeiro og Sydney sendt en sterk oppfordring til sine kolleger i USA om å holde fast ved planene om å begrense klimagassutslippene uavhengig av det som måtte bli Donald Trumps politiske linje.

cna2

CNCA ble etablert i København i 2014. Idéen var at det kan være nyttig med samarbeid og erfaringsutveksling med andre byer når store endringer i byplanleggingen skal gjennomføres som følge av klimamålene. Det er også en målsetting å kunne opptre med en samlet klimapolitisk stemme når det er nødvendig. Byene som er med i dette samarbeidet, er:

 • Europa: Oslo, Stockholm, København, Berlin og London
 • USA: Boulder, Boston, Minneapolis, New York, Portland, San Francisco, Seattle og Washington
 • Amerika for øvrig: Vancouver, Toronto, Rio de Janeiro
 • Asia: Yokohama
 • Australia: Sydney, Melbourne, Adelaide

Brevet som ble sendt til de amerikanske byene i forrige uke, begynner slik:
«Presidentvalget i USA gjør det klart at dere – som USA ledende byer – nå blir enda viktigere for gjennomføringen av klimapolitiske tiltak i USA. Det er ikke tid til å ta en pause i klimapolitikken nå og utsette nødvendige tiltak i fire år i påvente av en ny presidentperiode.«

Brevet avsluttes med:
«Vi håper at Trumps admistrasjon vil støtte dere som USAs ledende byer, i deres antrengelser. Hvis det ikke skjer, vil vi som klimapolitiske kolleger, stå opp og hjelpe dere på alle mulige måter.«

Hele brevet kan du lese her:
http://usdn.org/uploads/cms/documents/cnca_mayors_solidarity_letter_12.15.16.pdf

Her er omtalen av brevet i Huffington Post:
http://www.huffingtonpost.com/michael-shank/global-mayors-protest-tru_b_13656038.html.

cnca3

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*