Stopper oljeleting i Arktis

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 21. des 2016
 • AV:
  Knut Bryn

obamaTirsdag denne uka kunngjorde president Barack Obama at det ikke vil bli åpnet nye områder for leting etter olje og gass i arktiske farvann utenfor Alaska. Samtidig kunngjorde statsminister Justin Trudeau en lignende bestemmelse for kanadiske havområder i Arktis. Begrunnelsen som blir gitt er at det er viktig å gi disse sårbare og unike økosystemene en særskilt beskyttelse, og at vi av hensyn til klimaet og for å stoppe global oppvarming er nødt å trappe ned bruken av fossile energikilder. I det amerikanske vedtaket er det lagt inn bestemmelser som gjør det vanskelig for fremtidige administrasjoner å omgjøre og oppheve det.

Velkommen til Norge
Vedtakene er naturlig nok tatt meget godt i mot av amerikanske miljøvernorganisasjoner og forskningsmiljøer. Leder for Besteforeldrenes klimaaksjon, Steinar Høiback, sier at det er en beslutning som styrker ham i troen på at verden faktisk kommer til å legge oljealderen bak seg, i tide. – Obama og Trudeau er velkommen til Norge for å fortelle norske politikere hvor viktig det er å ta vare på Arktis! Klimaforskerne er meget tydelige på at om vi vil stoppe klimaforandringene, må de antatt store reservene av olje og gass i de arktiske områdene bli liggende. I tillegg finnes det flere andre gode grunner, som har å gjøre med med den ekstraordinære sårbarheten til den arktiske naturen, og hensynet til fiskeriene ikke minst. 

Forbudet mot oljeleting blir sett på som et siste forsøk på å sikre beskyttelse av viktige naturmiljøer før Barack Obama overlater roret til Donald Trump. Vedtaket er gjort med utgangspunkt i en forskrift fra 1953 som gir presidenten fullmakt til å nekte salg av rettigheter til utvinne olje og gass i definerte områder utenfor kysten. Loven gjør det også vanskelig for senere presidenter å oppheve vedtaket. Men kritikerne er allerede på banen og hevder at den gamle forskriften ikke var ment å gjelde så store områder som det nå er snakk om. Helt sikker er altså ikke denne fredningen.

Du kan lese mer om saken i The Guardian:
https://www.theguardian.com/us-news/2016/dec/20/barack-obama-bans-oil-gas-drilling-arctic-atlantic

Her er kunngjøringen fra den kanadiske statsministeren:
http://pm.gc.ca/eng/news/2016/12/20/united-states-canada-joint-arctic-leaders-statement

fredning-alaska

Det verna området er på vel 500.000 km2, tilsvarende halvannen ganger Norges landareal.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Christian F. Holst | 23.12.2016

  Riktig bra og en styrkelse av klimaarbeidet. Særlig viktig er det kanadiske vedtaket. Disse vedtakene setter regjerigen Solberg i et lite flaterende lys.
  Vi, dvs Kristin Tv. Aarø og undertegnede roper hurra for disse to politikerene!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*