Husk Klimavakten!

Klimavakten

Norsk Klimastiftelse samarbeider med NTNU og Bjerknessenteret i Bergen for å holde oss alle oppdatert på det nye innen klimaforskning. Nylig ble femte utgave av årboka 2°C lansert, med godt besøkte seminarer i de største byene. En viktig del av 2°C-prosjektet er Klimavakten – som samler de viktigste tall om klima på ett sted. Klimavakten gir rask og enkel tilgang til nøkkeltall som utviklingen i global temperatur, CO2-innhold i atmosfæren, karbonbudsjett og energiproduksjon. Dataene presenteres som moderne grafikk og ledsages av kortfattede, forklarende artikler som du ikke trenger spesielle forutsetninger for å forstå.

lars-henrik-paarup-michelsen-kopiEnkelt og oversiktlig
Tall og statistikk spiller en viktig rolle i mediedekning og debatt om klima- og energispørsmål, men det kan være vanskelig for publikum å orientere seg og finne frem til de viktigste og best oppdaterte tallene, sier Lars-Henrik Paarup Michelsen, som er daglig leder i Norsk Klimastiftelse. Klimavakten svarer på denne utfordringen med å presentere et strengt utvalg datasett på ett sted.

Grafikken kan enkelt deles på nett eller lastes ned og tas i bruk for eksempel i presentasjoner, undervisning, student- og elevarbeider. Slik blir for eksempel temperaturutviklingen på jorda presentert, enkelt og oversiktlig:

en-varmere-kolde

Den globale gjennomsnittstemperaturen nådde et nytt rekordnivå i 2015 – det høyeste siden målingene begynte i 1880. Temperaturen var 0,9°C over gjennomsnittet for hele 1900-tallet. Denne statistikken gjelder kombinert temperatur over land og ved havoverflaten. Verdien er beregnet ut fra millioner av enkeltmålinger.

Det meste av oppvarmingen har skjedd de siste 35 årene. 15 av de 16 varmeste årene har vært målt siden 2001. Også 2014 var et rekordvarmt år.

Klimaforskerne mener at det ikke lengre er rom for tvil om årsakssammenhengene. Våre utslipp av drivhusgasser til atmosfæren fører til rask oppvarming av kloden. Konsekvensene blir stadig tydeligere – flom, tørke, hetebølger, havstigning og utfordringer knyttet til tilgang på vann og mat.

Forskerne finner også ut stadig mer om samspillet mellom menneskeskapte og naturlige klimavariasjoner, som enkelte år vil svekke, og andre år vil forsterke, den globale oppvarmingen.

Hovedkilde: NOAA

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*