– Kunnskap skal styra rike og land

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    torsdag 20. okt 2016
  • AV:
    Redaksjonen

hallenPolitiske spørsmål kan ikke avgjøres gjennom forskning alene. Men politikere kan heller ikke velge bort forskningsresultater de ikke liker. Da undergraver de mulighetene for gode beslutninger, advarer Arvid Hallén, direktør i Forskningsrådet, i intervju med Dagsavisen 19. oktober. En undersøkelse viser at åtte av ti nordmenn mener at politikere nøyer seg med å bruke forskningsresultater som underbygger deres egne synspunkter. Hallén er enig i at enkelte politikere kan være «selektive» når det gjelder hvilke resultater de vektlegger, og hvilke de ser bort fra. Klimaforskningen er ett av flere eksempler på dette.

Selektive politikere
En rekke sentralt plasserte politikere har i de seneste månedene opptrådt i strid med det Hallén forfekter. I april ble innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug kritisert for å misbruke forskning da hun viste til en Fafo-rapport for å forklare at asylinnstramminger var til det beste for berørte barn. Fiskeriminister Sandberg har omtalt professorer og akademikere som «mørke motkrefter». Finansminister Siv Jensen har uttalt at hun er i tvil om klimaendringene er menneskeskapte.

Steinar Høiback som er aktiv i Besteforeldreaksjonen,synes det et et svært viktig utspill direktøren i Forskningsrådet har kommet med. – Det snakkes ofte om det amerikanske presidentvalget og hvordan enkelte kandidater glatt benekter fakta som ikke passer dem. Jeg er ikke så sikker på at det er så mye bedre her hos oss. Vi har flere eksempler på at medlemmer av regjeringen sår tvil om det som FNs klimapanel er kommet til med nesten 100 prosent konsensus fra forskerne. Eller bare overser det, og det kan jo faktisk være like ille.

steinar høiback– Vi må bare rette en stor takk til Arvid Hallén som så uredd, tydelig og klart tar opp dette alvorlige samfunnsproblemet. Når det gjelder oss i Besteforeldrenes klimaaksjon, synes jeg vi skal ta utfordringen og prøve å komme i dialog med politikere som tilsynelatende velger hva de ønsker å tro på. Selv om politikerne har siste ordet, kan de jo ikke vedta seg til hva som er rett og galt. Full støtte til Hallén og kravet om en faktabasert politikk! Som vi sang på skolen som barn: «Kunnskap skal styra rike og land!»

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Kristian Frederik Brandt | 20.10.2016

    Innenfor klimapolitikken må politikerne bygge sine avgjørelser på hva majoriteten av klimaforskere mener om klimaendringene. Og vi som velgere som er opptatt av klimaet, må gi klimavennlige partier, f.eks. Mdg og SV, vår stemme.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*