Klimarapport blir film

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    torsdag 20. okt 2016
  • AV:
    Redaksjonen

cottis portrettI 2015 ga Framtiden i våre hender ut rapporten «En framtid du ikke vil ha», om konsekvenser av to, tre og fire graders global oppvarming. Det kan til tider være skremmende lesing, innrømmer rapportforfatteren Thomas Cottis. Men det viktige er å bruke denne ubehagelige kunnskapen til å rette søkelys på alt vi må gjøre i dag – for å unngå en slik farlig utvikling. Cottis har fått mye skryt for sin formidlingsevne, og kan nå fortelle at det også blir film av rapporten, finansiert av Norsk Forskningsråd. – For meg er dette en unik mulighet til å nå ut til mange flere enn de som setter seg ned og leser en tjukk trykksak.

Vil skape aksept og engasjement
Skal vi nå de forpliktelsene Norge har bundet seg til, må samfunnet vårt gjennomgå store endringer når det gjelder både forbruksmønster, utslipp og hva slags type energi vi skal benytte, sier Thomas. Og da må det skapes bred aksept i befolkninga om nødvendige løsninger.

– Det er laget mange filmer om klimaendringer, med forskere som forteller om viktige forskningsresultater, fulgt av bilder av ekstremvær, dårlige avlinger, hogst av regnskog, eksos fra biltrafikk og fabrikkutslipp. Denne filmen skal være annerledes: En fiksjonsfilm på 8-10 minutter som beskriver hvordan livet kan bli i Norge i 2050 hvis vi får en temperaturøkning på 2 grader. Utgangspunkt vil være et brev fra denne tida – den mulige  framtida:

«Kjære du,
Du kan være min far. Du kan være min mor, eller kanskje jeg bare visste hvem du var da jeg var 5 år gammel i 2015. Jeg skriver dette brevet til deg. Jeg skriver det fra Norge i 2050. Det er et annerledes Norge. Det er viktig at du får vite hvordan jeg har det. 

Jeg har det ikke verre enn andre. Nei, i forhold til de fleste på jorda, så har jeg det bra. Det er store forskjeller mellom mennesker, men bekymringene har blitt veldig like for alle i løpet av de siste ti årene. Vi bekymrer oss litt for våre daglige problemer, og de daglige problemene er forskjellige. Men, vi bekymrer oss mest for framtida. 

Det er mange årsaker til våre problemer, men basis for alt er at temperaturen på jorda har steget med to grader. Det var først i 2030 at verdens nasjoner klarte å bli enige om å kutte i utslippene av klimagasser. Konsekvensene av global oppvarming var da for lengst blitt tydelige og alvorlige. Verden har klart å halvere utslippene av klimagasser fra da til nå, men det  var altfor sent. Konsekvensene av det ser vi hver eneste dag …»

Filmen produseres av Snøball Film og skal være klar til våren. Digitale læringsressurser og diskusjonsoppgaver er en del av prosjektet. – Vi ønsker å lage en film som skal skape ettertanke og vekke engasjement om en av våre største samfunnsutfordringer, sier Thomas Cottis. Den skal vise en framtid vi kan unngå hvis vi gjør de riktige tingene nå.

cottis-rapport

 

 

 

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*