Et klimavalg er mulig

svein-bildeForan siste stortingsvalg ledet Svein Tveitdal kampanjen «Klimavalg 2013». Denne uka innledet han til diskusjon i Klimavalgalliansen der han tok til orde for å etablere en egen 2017-kampanje. – Jeg tror potensialet er stort. Det er et stemningsskifte på gang. Klimabevisstheten har neppe vært større, og det er en helt annen forståelse av hvor problematisk norsk oljevirksomhet faktisk er. Men vi må være kjappe, det må gjøres en organisatorisk jobb, det må lages en aksjonsgruppe og vi må få opp lokal aktivitet i alle fylker. Det er mange folk der ute som har lyst å gjøre noe, og som nå venter på et samlende initiativ, sa Tveitdal.

Skjermbilde klimavalg

Planer 2017
Det legges nå planer for en rekke markeringer og demonstrasjoner fram mot 11. september 2017 og stortingsvalget. I januar blir det ny klimafestival. Den årlige konferansen «Broen til Framtiden» blir arrangert 17 februar, med klimajobber som tema. Lørdag 11. mars blir det vardebrenning over hele landet for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Klimavalgalliansen vil være på plass ved Arbeiderpartiets landsmøte i april og LO-kongressen i mai. Ikke minst vil Vendepunkt-demonstrasjonene fortsette, med avslutning og stormarkering lørdag 2. september.

Brosjyren «10 klimavettregler» er ferdig produsert og i ferd med å bli spredt til politikere og andre viktige målgrupper. «En idébank og et bidrag til inspirasjon for klimainnholdet i partiprogram 2017–2021» kaller Klimavalgalliansen det. En tilsvarende brosjyre ble laget til kommunevalget og fikk stor betydning. Denne gangen gjelder det første valget etter at Norge sluttet seg til Paris-avtalen. Det skal merkes, sier fungerende leder i Besteforeldreaksjonen, Finn Bjørnar Lund, som er med i fellesutvalget for Klimavalgalliansen. Han mener det er viktig at det nå også blir produsert en egen kortversjon av klimavettreglene.

svein-pa-moteGode muligheter
«Klimavalg 2013» fikk med seg 103 organisasjoner, forteller Svein Tveitdal. – Med Thomas Cottis som koordinator ble det gjort en kjempeinnsats som på kort tid resulterte i etablering av mer enn 50 lokale grupper som arrangerte debatter og sto på stand over hele landet. Jeg er sikker på at det er mulig å få med enda flere nå. Situasjonen er langt mer politisk moden, og Klimavalgalliansen har allerede et gjennomarbeidet politisk grunnlag. En landsdekkende folkelig kampanje kan legge et betydelig press på politikerne og valget neste høst.

– Vi skal legge merke til det som skjedde i Trondheim forrige måned, der Studentersamfundet vedtok en resolusjon med krav om slutt på subsidiering av oljenæringa, at Lofoten vernes, at det satses på miljøvennlig energi, osv. Når denne forståelsen brer seg blant unge mennesker, har vi en ny situasjon og et veldig bra utgangspunkt for en slagkraftig «Klimavalg 2017»-kampanje, tenker jeg.

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Kristian Frederik Brandt | 27.10.2016

    Viktig initiativ! 🙂 Men vi kommer ikke utenom at partiene er mer eller mindre klimavennlige. Vi må våge å stemme på partier som hevder de tar klimaendringene på alvor, selvom vi tradisjonelt har stemt på andre, og de bør få anledning til å vise i praktisk politikk hva de står for.

  2. Vidar Lillebo | 22.08.2017

    I sommerens partiungdoms-mønstring er det tydelig at hovedpartiene må ha brukt mye tid på å instruere sine ungdomspolitikere. Det var da også bare to av ungdomspartiene som ville stemme klart nei ved spørsmål om åpning av LOVESE for oljeleting.
    Sakene de ble brukt mye tid på var ikke klimaspørsmål og framtidshåp, men slike småsaker som fraværsgrense i vg-skole. Som bestefar med stor tro på ungdommens kamp for en forutsigbar framtid, var dette skuffende. Kortsiktig profitt eller fordeler, var en klar gjennomgangstråd.-

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*