Klimalov som må forbedres

steinar høibackRegjeringens forslag til klimalov er blitt dårlig mottatt av WWF, som har stått i spissen for arbeidet for en slik lov også i Norge. Steinar Høiback, som for to år siden var med å utarbeide Besteforeldreaksjonens høringsuttalelse  om klimalov, er enig i at det som nå er lagt fram virker for lite ambisiøst. Men nå får vi bare gjøre det vi kan for at forslaget blir bedre når det kommer til Stortinget til våren, sier han. Han legger til at hvis noen har tvilt på behovet for en klimalov, er det bare å se på årets statsbudsjett. Her trengs åpenbart mer langsiktig tenkning! Økte utslipp basert på en politikk som er oljesmurt er det siste vi trenger nå.

Budsjett også for karbonutslippene
Regjeringen snakker rett nok om et grønt skifte, men det blir tomme ord, sier Steinar Høiback. Det trengs et styringsverktøy som sørger for at landet vårt får et karbonbudsjett som er troverdig, og som synliggjør hvordan Paris-avtalens mål kan nås. Slik det er i dag får departementer og sektorer en økonomisk ramme som de må budsjettere med. På samme vis bør det også være med karbonutslippene.

Vi har lover for det vi synes er viktigst, understreket Besteforeldreaksjonen i forbindelse med høringsuttalelsen vår. Et grundig klimaregnskap som hvert år blir lagt fram for Stortinget vil legge til rette for en åpen, demokratisk diskusjon av hva samfunnet kan og bør gjøre for å ivareta hensynet til et levelig klima og miljø. Dette vil muliggjøre en bærekraftig utvikling i ordets rette forstand, mener Steinar. – Med forslaget til statsbudsjett synes regjeringen å være på en annen planet enn både klimaforskerne og klimabevegelsen. Jeg opplever det som de er havnet på et «tut og kjør»-spor. Endestasjonen er et sted der ingen ønsker å være, heller ikke FrP og Høyre. Så nå får vi se om vi kan hjelpe dem til å skifte spor, tenker jeg.

Se regjeringens utkast til klimalov: Høringsnotat klimalovutsendelse (fristen for innsendelse av merknader er satt til 9. desember 2016)

Se Besteforeldreaksjonens uttalelse fra februar 2015: Høringsuttalelse klimalov

skal bli lov wwf

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*