Vendepunkt med oljemotstand

Vendepunkt 1
Foto: Ivan Chetwynd

Flere hundre mennesker demonstrerte i går ettermiddag foran Stortinget, for et vendepunkt i klimapolitikken. Mer enn tredve organisasjoner fra kirke og trossamfunn, miljøbevegelse og fagbevegelse var samlet for for å legge press på norske politikere, slik at de tar ansvar og følger opp klimaavtalen fra Paris. Spesielt var det regjeringens oljepolitikk i nord som fikk gjennomgå, både i sang, slagord og appeller. – Det nytter ikke med politisk omstillingsvilje som svinger i takt med oljeprisene, vår klode trenger en ny kurs, uavhengig av om oljen er dyr eller billig, sa nestlederen i Norsk Tjenestemannslag, Kjersti Barsok.

Dagen før kom nyheten om at regjeringen åpner opp for oljeindustrien i Lofoten og Mørekysten gjennom 24. konsesjonsrunde. At de raskt snudde og sa fra at de likevel ikke vil lyse ut disse blokkene, vakte selvfølgelig begeistring blant de demonstrerende. – Dette viser at folkelig motstand virker, sa Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge. Beskjeden fra alle samlet her i dag er at vi trenger en ny klimapolitikk og regjeringen bør ta til vettet og avlyse hele 24. konsesjonsrunde.

– Vi har fått mye rikdom av oljen her i Norge, derfor må vi ta ansvar og redusere utslipp her hjemme, sa Harveen Kaur fra Miljøsikh Norge.Til stede var også Øivind «Elg» Elgenes, kjent fra bandet Dance With a Stranger. Han spilte et par låter og var utålmodig på vegne av klodens framtid:
– Jeg er bestefar til fire barnebarn og veldig bekymret for framtidea. Politikerne må ta grep for at vi skal ta vare på jorda vår.

Foto: Ivan Chetwynd

Foto: Ivan Chetwynd

Av de rundt fem hundre til stede på demonstrasjonen, var Besteforeldrene godt representert og det var mange røde hatter å se. Det skapte stemning da de toget inn foran Stortinget, med sang og taktfaste rop: «BARNAS KLIMA – VÅR SAK!». Nesteleder Laila Riksaasen Dahl ba om ett minutts stillhet for klimaofre, og la i sin appell vekt på ansvaret for neste generasjon:

Foto: Ivan Chetwynd

Foto: Ivan Chetwynd

Vi i Besteforeldrenes klimaaksjon er opptatt av morgendagens samfunn. Det skapes i dag. Derfor er vi med i VENDEPUNKT.
VENDEPUNKT handler om i går, i dag og i morgen.
I GÅR: La fossil energi høre fortida til! La olje og gass få hvile i fred!
NEI til oljeutvinning i Arktis!
I DAG: La dagen i dag bli vendepunktet!  Vi ønsker helhjertet handling som monner i dag!
JA til nye arbeidsplasser for en grønnere framtid!
I MORGEN: La kommende generasjoner overta en levelig klode! La oss kunne se våre barnebarn i øynene! Det handler om deres framtid. JA til å gi dem håp for morgendagen!

Organisasjonene stiller tre klimakrav til norske politikere:

 • La oljen i Arktis bli liggende (skal Paris-målene nås, må mesteparten av oljen og gassen bli liggende i bakken)
 • 100 000 nye klimajobber (regjeringen må legge til rette for minst 100 000 nye jobber som bidrar til å redusere klimagassutslipp og omstille Norge)
 • Vis rettferdighet (Norge må følge opp sine forpliktelser med kraftige utslippskutt innenlands, og øke støtten til omlegging og skadebegrensning i Sør)
Tonsenhagen barne- og ungdomskor sang ivrig om å ta vare på kloden og gjør det nå. Det kom tårer i øynene på flere.

Tonsenhagen barne- og ungdomskor sang ivrig om å ta vare på kloden og «gjør det nå». Det fikk fram tårer i øynene på flere. Foto: Ivan Chetwynd

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Steinar Høiback | 09.09.2016

  Veldig flott å lese dette, flott innsats.
  Det kan kjennes slik at vi nå nærmer oss et skille der vi er blitt så mange, så høylytte at vi må lyttes til. La oss krysse fingrer……

 2. Elisabeth Tveter Briseid | 10.09.2016

  Enig med Steinar!
  På neste Vendepunkt mobiliserer vi og får med oss enda flere!

 3. Hans Prestbakmo | 10.09.2016

  Dette er lovende. Vi må alle gjøre vårt for å redde klima og miljøet. Det haster og vi har ingen tid å miste. Det gjelde våre barn og barnebarn.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*