Mot en friskmeldt planet

Løpeseddel Arendal

Arendal torsdag 18. august: – Velkommen til det viktigste arrangementet på Arendalsuka, sa Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet til de rundt hundre frammøtte på «Det står om livet» – der hans organisasjon, sammen med Fagforbundet, Handel og Kontor, Norsk Tjenestemannslag og Besteforeldreaksjonen hadde fått med seg forskere og ulike samfunnsaktører for å snakke om veier til en friskmeldt planet. Senere samme dag møttes de igjen på Besteforeldrenes klimapub, til nye samtaler og debatt. Konsert med den samfunnsengasjerte Birgitte Grimstad og allsangkveld med Ola Dimmen avsluttet dagen.

Foto: Ivan Chetwynd

Foto: Ivan Chetwynd

Løsingene innen rekkevidde
Hva gjorde mest inntrykk på deg, spør vi Peter M Haugan, professor i geofysikk og selv foredragsholder under det store fellesmøtet. – Ingen tvil, 14-åringen Johanne Jerijærvi som deltok i arktisekspedisjonen Oppdrag Nansen, og også fortalte om Barnas Klimapanel og deres møte med FNs klimapanel under toppmøtet i Paris. «Sett barna først!» var hennes budskap, og jeg forstår godt at hun mente barna burde vært tydeligere til stede under forhandlingene. Det meste og det viktigste dreier seg om barns framtid og barns vilkår under trusselen om en raskt økende global oppvarming.

Selv la professor Haugan i sitt foredrag vekt på at fornybar-revolusjonen allerede er her. Særlig sol kan mange steder i verden konkurrere med fossil energi. I USA er det lagt detaljerte planer som viser hvordan stater som California kan kvitte seg med all fossil energi, redusere energiforbruket og dekke befolkningens og industriens behov uten kostnadsøkninger.– Selv om ikke alle har like mye sol som de har i California, er løsningene innen rekkevidde. Vi trenger ikke å drømme om teknologi som ennå ikke finnes. Det som nå står i veien for en rask og god omstilling, er gamle særinteresser og deres grep om politikernes prioriteringer og måte å tenke på.

– Det petroleums-finansielle kompleks må ikke slippe unna med sine falske fortellinger. Klimakamuflasjen til oljelobbyen og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen må avsløres – grundig. Faktisk vil jeg påstå at det nå er viktigere med gode journalister enn flere forskere, sa Haugan.

Forbundsledere: Mette Nord fra Fagforbundet og Jon Leirvaag fra NTL.

Mette Nord Fagforbundet og Jon Leirvaag NTL.

Dreier seg om solidaritet
Klimapuben åpnet med en times samtale med lederne av tre LO-forbund, ledet av Lars Haltbrekken. Leder av Besteforeldreaksjonen, Halfdan Wiik, ønsket velkommen med det han kalte et kjærlighetsdikt, av forfatteren Stig Holmås:

Jeg etterlater mine barn dette diktet.
For at de skal lære å elske vindene, havet,
Den søte lukten av stor kjærlighet, –
og fagforeningene.
Uten dem hadde vi ingenting.
Den sultne ser ikke det vakre.
Den trette orker ikke elske.
Jeg etterlater mine barn dette diktet.
For at de skal lære å elske vindene, havet,
Den søte lukten av stor kjærlighet, – og fagforeningene.
Uten dem hadde vi ingenting.

Uten fagbevegelsens medvirkning blir det også veldig vanskelig å få til et grønt skifte, Det dreier seg jo om solidaritet alt sammen, understreket leder i NTL, Jon Leirvåg – med verdens fattige, med barn og barnebarn, og med de som kan risikere å komme dårlig ut av den nødvendige omstillingsprosessen – dersom vi ikke har en aktiv stat som hjelper folk over kneika.  – Det er slik vi har gjort mange ganger før i det moderne Norge, og vi skal greie det igjen.

MED SANG! Ingen samling av besteforeldre uten allsang, denne gangen som så ofte ellers ledet av Ola Dimmen. Med engasjement og profesjonalitet ga Birgitte Grimstad oss et sterkt foredrag med dikt, eventyr og viser, og med et innhold som ga mange av oss tilhørere tårer i øynene. De gamle protestsangene fra 70-tallet er sannelig ikke blitt mindre aktuelle! Avslutningen med Monsieur le President, på fransk, understreket det store alvoret også i dagens situasjon. Foto: Thelma Kraft

MED SANG! Ingen samling av besteforeldre uten allsang, denne gangen som så ofte ellers ledet av Ola Dimmen. Med engasjement og profesjonalitet ga Birgitte Grimstad oss et sterkt foredrag med dikt, eventyr og viser, og med et innhold som ga mange av oss tilhørere tårer i øynene. De gamle protestsangene fra 70-tallet er sannelig ikke blitt mindre aktuelle! Avslutningen med Monsieur le President, på fransk, understreket det store alvoret også i dagens situasjon. Foto: Thelma Kraft

.

GOD INTERESSE: Besteforeldrenes stand, sammen med Naturvernforbundet, var godt besøkt gjennom hele uka. Medlemmer fra mange steder i landet stilte opp og tok sin tørn. Foto: Ivan Chetwynd

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Steinar Høiback | 21.08.2016

    Så flott å lese og så fint som dere representerte oss alle sammen

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*