‘Grootouders voor het klimaat’ startet

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  lørdag 27. aug 2016
 • AV:
  Redaksjonen
160823-Grootouders

Også Nederland har nå fått sin «besteforeldrenes klimaaksjon», tilskyndet av blant andre norsk-hollandske Bjørghild des Bouvrie. Ivrig etter å få en gruppe i hjemlandet med i det internasjonale nettverket Grandparents for the Climate kontaktet hun flere frontfigurer i Nederland med spørsmål om de visste om klimaaktivistiske besteforeldre. Eller om de kjente noen som kunne tenke seg å ta et slikt initiativ. – Det er jo egentlig den mest opplagte ting i verden, at nettopp besteforeldre går på barrikadene når selve livsgrunnlaget er truet, sier hun. Som jeg gleder meg til å møte denne gruppen når jeg kommer hjem!

Sykkeltur for barnabarna
Det var denne uken nyheten kom om at Urgenda-stiftelsen – som har frontet klimarettssaken i Nederland – har fått med seg en gruppe hollandske bestefedre og -mødre til klimaaksjon. “Nederland har 1,5 til 2 millioner (‘grootouders’). Vi har en verden å vinne og denne gruppen kan bli en viktig faktor!”, sier Urgenda-direktør Marjan Minnesma, som bekrefter at Bjørghild har hatt en finger med i spillet når Grootouders voor het klimaat nå ser dagens lys.

For å få fart på saken arrangeres det om to uker en sykkeltur – Fietsen voor het Klimaat – fra Den Haag til Groningen, der besteforeldre i flokk kan vise sitt engasjement. Nederland har store gassforekomster i den nordøstlige provinsen Groningen, den ble funnet i 1959 og viste seg å være på svimlende 2700 milliarder kbm. I over 50 år har befolkningen på snart 17 millioner innbyggere varmet sine hus og kokt maten på gass herfra. Det er ikke bærekraftig. Nå krever klimabevegelsen at gassutvinningen må stoppe til fordel for satsing på fornybar energi fra vind og sol.

jørghild des Bouvrie er organisasjonssekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon, og svært gald for at det nå også skjer noe i henens hjemland Holland.

Bjørghild des Bouvrie er organisasjonssekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon, og svært gald for at det nå også skjer noe i henens hjemland.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Brit Haver | 01.09.2016

  Flott arbeid! Din iver har smittet.

 2. Brita Helleborg | 05.09.2016

  Gratulerer. Så hyggelig å høre.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*