Sinte på oljeboring i Arktis!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  mandag 6. jun 2016
 • AV:
  Redaksjonen
barnas klimapanel
Barnas Klimapanel er oppnevnt av Miljøagentene og består av åtte miljøagenter som skal være et talerør for barn i hele Norge når det gjelder klimaspørsmål og deres fremtid.

Miljøagentene fyller ti år og har feiret seg selv denne helga. Samtidig markerer Barnas Klimapanel sin misnøye med norsk oljepolitikk. «Snakker vi til veggen?», spør de i et åpent brev til regjeringen og det politiske flertallet på Stortinget. «Vi barn trenger å bli hørt. Det er vår rett! Vi mener at det er veldig dårlig gjort av politikerne å si ja til Klimaavtalen i Paris, og deretter reise rett hjem og åpne opp for oljeboring i Arktis.» I møter med politikerne opplever barna å møte forståelse, forteller de, – men nå virker det som de ikke bryr seg. «Og når vi barn skjønner at det er galt å bore, men ikke de voksne, da er det noe som ikke stemmer.»

Snakker vi til veggen, eller?!
Vi barn trenger å bli hørt. Det er vår rett! Vi har stått her og sagt at vi er imot oljeboring, forklart hvorfor vi er det og hvorfor dere som sitter på Stortinget og i regjeringen må høre på oss. For dette er utrolig viktig, det er vår framtid! Vi er framtiden!

Ja, ja, de er jo bare barn, og vi prøver bare å gjøre det beste for dem og landet, tenker dere. Vel, da er vi ikke helt enige! Helt seriøst, ved å brenne denne oljen slippes det ut karbondioksid (CO2) som rett og slett er årsaken til klimaendringene, og som kommer til å smelte isen på polene, Grønland og isbreer verden over og få havnivået til å stige mye. Siden dere gjør som dere gjør antar vi at dere enda ikke har skjønt det. Miljøagentene er kjent for replikken «ikke sint, bare veldig, veldig skuffet». Vi i Barnas Klimapanel begynner faktisk å bli veldig, veldig sinte også!

Vi mener at det er veldig dårlig gjort av politikerne å si ja til Klimaavtalen, og deretter reise rett hjem og åpne opp for oljeboring i Arktis. I Norge har vi økt CO2-utslippene våre med 3,5 prosent de siste årene, mens i EU har de sunket med 20 prosent. Og nå skal det bli mer oljeboring? Og Norge skal liksom være et bra forbilde i verden? Først reiser Erna til USA og sier til Obama at vi må stå sammen om å redde jorden fra global oppvarming. Når hun kommer hjem er det første hun sier at vi skal bore etter olje?!

Barnas Klimapanel skrev i fjor en rapport som vi ga til mange politikere, deriblant klima- og miljøminister Tine Sundtoft, stortingspresidenten og FNs klimapanel. Stortingspresidenten sa at de skulle bruke rapporten og noen av kravene som sto i den når de tok videre avgjørelser. I rapporten sto det tydelig: «De temaene som er viktigst for barna er: Bevaring av regnskog, miljøvennlig transport, mindre klimagassutslipp og annen forurensing, mindre oljeboring og ikke minst det å ta vare på naturen og dyrelivet vårt»!

Når nå Tord Lien har åpnet for boring, begynner vi å lure. Det virker som om de voksne ikke vet hva de skrev under på i høst. Og når vi barn skjønner at det er galt å bore, men ikke de voksne, da er det noe som ikke stemmer. En åpning for boring nær iskanten i Barentshavet vil både være med på å øke utslippet av klimagasser og det setter et viktig og sårbart økosystem i fare. Forskere er klare over det, og miljøvernorganisasjonene vet dette godt. Hvorfor åpne for noe sånt da, når dere er klare over mulige konsekvenser? For en idioti!

Nå virker det som om dere ønsker å oppnå den 1,5 graders økningen som Klimaavtalen forsøker å forhindre. Naturen nord i Barentshavet er mangfoldig og spesiell. Det er et yrende og viktig økosystem, som vil kunne bli ødelagt hvis denne prøveboringsgalskapen og olje- og gassutvinningen får lov til å bli gjennomført. Olja skal ikke ødelegge naturen lengst nord. Naturen er unik og sårbar og trenger sterkt og varig vern, og da tar vi også vare på det som fôrer opp den fisken vi trenger som mat nå og for framtiden.

Skal menneskets grådighet, og Norges grådighet etter penger styre framtiden til livet i nord og resten av planeten? Det er i hvert fall urettferdig. En velfungerende natur og vakkert, rent hav er målet og det er dette vi barn ønsker at Barentshavet skal være når vi tar over!

Når vi barn skjønner at det er galt å bore, men ikke de voksne, da er det noe som ikke stemmer.

Wilhelm (11, Trondheim), Eliah (14, Oslo), Elida (12, Oslo), Kaja (14, Lofoten), Kristiane (12, Hamar), Jarl Erik (15, Bergen), Sara (13, Oslo) og Victor (13, Oppegård, Akershus)

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Steinar Rundhaug | 06.06.2016

  Fantastisk godt. Med slike som dere bak «rattet» kan fremtiden bli lys, men innen den tid kan vår generasjon ha ødelagt det meste.

 2. Wenche Cumming, Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja | 06.06.2016

  Så kjempeflott at dere som skal arve denne jorda tar tak og sier fra. Dere har helt rett; å åpne opp for enda mer oljeboring er galskap og helt uansvarlig. Vi i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja gjør det vi kan for holde oljekreftene borte fra våre unike og fiskerike områder. Jo, flere vi er som engasjerer oss i klodens framtid dess sterkere er vi. Lykke til til oss alle!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*