Kommer på klimapub i Arendal

jan davidsen 1På Besteforeldrenes klimapub på Café Lindvedske  18 august – Arendalsuka torsdag kveld – møtes miljøbevegelse og fagbevegelse og kulturarbeidere. Hit kommer også den tidligere mangeårige lederen av Fagforbundet, Jan Davidsen, som nå er leder av Pensjonistforbundet. Dagens eldre har utrolig mye å bidra med, sier han. – Mange av oss har bra økonomi, god helse, god utdanning, en mengde allsidig erfaring ikke minst. Hvis alt dette, sammen med den begrunnede uro for framtida, kan omsettes i politisk energi, vil vi ikke bare bli bedre til å løse aldersrelaterte samfunnsoppgaver, men også store felles utfordringer som klima.

Solidaritet mellom generasjonene
Som gammel brannmann vet jeg at det beste er å forebygge, sa Davidsen i et intervju vi hadde med ham tidlligere i år. – Vi må handle i tide for at klimautfordringene ikke skal bli uhåndterlige. Ellers kan dette bli veldig dyrt og veldig alvorlig. Ikke bare for øystater i Stillehavet som risikerer å drukne når havet stiger. I Norge har vi gjort oss avhengige av å kjøpe mye av maten vår fra land som kan bli stadig hardere rammet. Alt henger sammen med alt, som Gro sa. Vi er en del av verden.

– Og derfor har du som leder av det store Pensjonistforbundet også meldt deg inn i den vesle Besteforeldrenes klimaaksjon.
– Jeg mener vi trenger en slik organisasjon, i tillegg til de vanlige miljøorganisasjonene. En som minner oss på at klima er et generasjonsansvar og et spørsmål om solidaritet. Det er vår generasjon som har skapt elendigheten. De unge har jo bare snublet inn i den driten vi har laget. Det kan vi selvfølgelig ikke snu ryggen til, du behøver ikke være klimaforsker for å skjønne såpass.

– Vi må få gjort noe med kulturen oppi knotten på folk. Nå jamrer man seg over de gale tingene, blant annet over at vi lever så lenge – som om det skulle være et problem! Som leder av Pensjonistforbundet ønsker jeg at flere eldre skal kjenne stolthet over det de har å bidra med. Mange av oss vet jo også mye om hva det vil si å leve nøysomt og forsiktig, hvordan våre foreldre snudde på hver krone og omsorgsfullt utnytta alt de hadde. Det kan bli en god erfaring å ta med seg hvis vi skal komme bort fra bruk og kast-samfunnet, og ikke lenger være avhengig av millioner av underbetalte arbeidere i andre land. Det sunne bondevettet er gradvis avvikla gjennom en del år. Nå gjelder det å gjenreise det.

Les hele intervjuet med Jan Davidsen:  «Problemet sitter i knotten på folk»

klimapub

Klimapuben 2015: En flott kveld ikke minst takket være Birgitte Grimstad og Ola Dimmen som sto for underholdning og allsang. De to stiller opp også i år.

Klimapuben 2015: En flott kveld ikke minst takket være Birgitte Grimstad og Ola Dimmen som sto for underholdning og allsang. De to stiller opp også i år.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*