På’an igjen med Arendalsuka

Arendal Besteforeldreaksjonen
Besteforeldre i Arendal: Dagny Nyfelt, Svein Tveitdal og Ellen Schei Tveitdal ønsker alle aktivister velkommen til byen i august.

Tredje uka i august er det igjen politisk festival i Arendal. Det offisielle programmet er noe mindre preget av miljø- og klimasaker enn tidligere, sier Ellen Schei Tveitdal i lokallaget av Besteforeldreaksjonen. Men derfor er det jo ekstra kjekt å kunne fortelle at vi for vår del satser like friskt som før. Vi samarbeider med Naturvernforbundet, Fagforbundet og flere andre om et stormøte 18. august. Dessuten har vi stand hver dag og egen klimapub med blant andre Birgitte Grimstad og hennes gitar – i år som i fjor. Det gleder jeg meg veldig til og håper det kan være med og friste riktig mange engasjerte besteforeldre til å ta turen hit.

Veier til en friskmeldt planet
Det store arrangementet på torget går av stabelen torsdag 18. august kl 14–16, i et telt med plass til 100 mennesker, og er arrangert av fem samarbeidende organisasjoner.

stormøte 3

Noen ganger er det mer behov for opplysning og inspirasjon, enn for debatt mellom motsetninger. På dette møtet står det kommende grønne skiftet i fokus. Alle interesserte får anledning til å møte engasjerte folk fra fagbevegelse og arbeidsliv, miljøbevegelse og forskning som viser oss veier til en friskmeldt planet. 15-åringen Johanne Jerijærvi som deltok i arktisekspedisjonen «Oppdrag Nansen», innleder. Andre medvirkende er Lars Haltbrekken, leder Naturvernforbundet, Lise Trine Sundnes, forbundsleder Handel og Kontor, Peter M. Haugan, professor geofysikk, Bente Aasjord, Fagforbundet, Daniel Skjeldam, direktør Hurtigruten.

Peter m biblioteketPeter M. Haugan fra Bjerknessenteret har valgt en optimistisk tittel på sitt foredrag: «Alle tjener på rask energiomstilling!» – Det er ingen kunst å la seg overvelde av pessimisme når man er opptatt av klimaproblemene, sier han. Ser vi på de globale utslippene og økningen av CO2 i atmosfæren, er situasjonen svært alvorlig. Vi ligger faktisk ganske nøye på den kursen som FNs klimapanel for ti år siden kalte worst case.

– Dette betyr at kursen må snus veldig fort og veldig bratt nedover. Utslippene må bli nær null i 2035, om bare 20 år. Selv mener jeg det er fullt mulig og absolutt innen rekkevidde. Sol og vind betyr allerede mer for verdens energiforsyning enn kjernekraft, og særlig solenergi blir raskt billigere – mens olje, kull og gass blir dyrere å produsere. Det er et tegn i tida at Shell ikke lenger vil delta i konkurransen om oljeleting i Arktis og konsesjonsrunden der – de ser at det er fare for at dette blir tapsprosjekter.

Pubkveld med alvor og hygge
Besteforeldreaksjonens klimapub i fjor ble en suksess, med besøk av flere fagforeningsledere og presentasjon av boka «Broen til framtiden». Dette året følger vi opp temaet, og pubkvelden etter teltmøtet åpner klokka 17 med en times åpen samtale om fagbevegelsen i klimakampen. Forbundslederne i NTL, Fagforbundet og Handel og Kontor, kommer. Samtalen blir ledet av Lars Haltbrekken.

– De som tar turen til Café Lindvedske denne kvelden, vil få med seg både faglige og politiske innslag, sier Ellen Schei Tveitdal. Leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, kommer også, og har som vanlig vektige ting å si. Vi skal ha det hyggelig sammen, drikke og ete, prate, le og synge. I år som i fjor kommer vår alles Birgitte Grimstad med viser og diktlesing, og Ola Dimmen fra Trondheim med sine morsomme klimakamp-allsanger. Selv synes jeg det er utrolig viktig at Besteforeldreaksjonen viser fram disse sidene ved seg selv. Det gir energi og tro på at det nytter. Det er som Ola Dimmen sier: Skal vi bygge en folkebevegelse, kan vi ikke bare appellere til intellektet – kjenslene må med!

Birgitte Grimstad kommer! Fotograf: Espen Solli

Birgitte Grimstad kommer! Fotograf: Espen Solli

Moro på stand for Besteforeldreaksjonen under Arendalsuka i fjor: Finn Bjørnar Lund og Ola Dimmen.

Moro på stand for Besteforeldreaksjonen under Arendalsuka i fjor: Finn Bjørnar Lund og Ola Dimmen.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*