Folkeaksjeselskap for grønn framtid

Vegard FrihammerDet blir snakket mye om det grønne skiftet og nye grønne arbeidsplasser i Norge. Men det skjer for lite. Status quo og forsøk på å bevare det gamle er en mer passende beskrivelser for situasjonen. Dette vil Vegard Frihammer i Bergen gjøre noe med. For et års tid siden tok han initiativ til opprettelse av selskapet GreenStat. I løpet av 2016 vil hver og en av oss få mulighet til å kjøpe aksjer og bli en del av initiativet, forteller han. – Norge trenger en ny aktør som kan innta rollen som landets grønne lokomotiv. GreenStat skal bidra til å skape et hjemmemarked for fornybar teknologi, og gi folk flest mulighet for eierskap til en bærekraftig framtid.

Grønt skifte i praksis
41 år gamle Vegard Frihammer bor i Bergen og har to barn, sju og fire år, med kona Helene. Både som far og fagmann er han glødende opptatt av å gjøre en forskjell og bidra til at verden beveger seg i riktig retning. Han er bransjeansvarlig for bærekraftig energi ved Christian Michelsen Research (CMR), et teknologisk forskningsinstitutt med fokus på næringsrettet innovasjon, og har i mange år vært opptatt av blant annet hydrogen som energibærer.

Det vakte oppsikt da GreenStat sist høst gjorde en avtale med titanprodusenten TiZir i Tyssedal, der de i dag forbrenner 100 000 tonn kull årlig for å oppnå de høye temperaturene som er nødvendig. Dette skal i løpet av noen år byttes ut med hydrogen. Klimagassutslippene som er blant de høyeste i Norge, vil bli redusert med 90 prosent. – Det grønne skiftet handler om å fase ut fossil energibruk i alle deler av samfunnet, sier Vegard. Dette blir en storskala hydrogenfabrikk basert på vannkraft, og er et godt eksempel på hva det handler om når vi skal omsette framtidsretta ideer til praksis.

Et grønt folkeaksjeselskap
Så langt er det en del offentlige krefter og ideelle private aktører på Vestlandet som har bidratt til å bygge om den kapitalbasen som er nødvendig for GreenStat: Universitetet i Bergen, Sparebanken Vest, Trond Mohn med flere. Men i løpet av 2016 skal det skje mye nytt, og aksjer for rundt 10 mill kroner vil legges ut for salg.

– Det er veldig viktig for oss å holde kontakten med og ha støtte fra den vanlige miljøengasjerte borger, understreker Vegard. Vi skal ha med oss staten og det offentlige, i tillegg til profesjonelle investorer. Men vi ser også for oss at det vil bli mange småaksjonærer. Kanskje vil du som bestefar ha lyst å kjøpe noen aksjer til barnebarnet ditt i julegave, for eksempel!

– GreenStat skal tjene penger. Men pengene skal tjenes på grønne prosjekter! Det betyr at vi må tenke langsiktig, og ikke kan love positiv avkastning i løpet av 3 eller 5 år. Alle satsinger skal kunne forsvares i et 2050-perspektiv, intet mindre. Men vi har tro på at vi står overfor en dramatisk endring i energimarkedet og at fornybar energi vil stå igjen som vinner, etter hvert også for dem som tenker mest på lommeboka.

Vi skal skape nye, grønne arbeidsplasser for en ny generasjon av samfunnsborgere som tenker globalt, sier Vegard. Derfor har vi også valgt oss et slagord og et motto som kan fungere globalt: Making Green Happen!

Les mer om initiativet på selskapets hjemmeside: http://www.greenstat.no 

logo greenstat

greeinstat visjon

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*