Sinte og flaue på Norges vegne

embarrassed 2
"Vi skammer oss over norsk dobbeltmoral" Norske besteforeldre stjal showet på Folkets klimatoppmøte utenfor Paris søndag, skriver Natur & Miljø. Foto: Kristian S. Aas.

Paris søndag 6. desember: Aksjonister fra Besteforeldrenes klimaaksjon gjorde seg bemerket på Folkets klimatoppmøte i Montreuil utenfor Paris i går. Med kassegitar og sang, bannere og høye rop krevde de klimahandling fra Norge. – Stemningen var høy i gruppa, og folk langs ruta ga oss mye støtte og sympati, forteller Thomas Cottis. Vi hadde valgt å lage en «Embarrassed Norwegians Protest March», en «skammens marsj» fordi Norge både under forhandlingene og ellers taler med to tunger og har et absurd sjølbilde som foregangsnasjon. Norge må slutte med dette og rydde opp i sin klimafiendtlige petroleumspolitikk, ikke minst i Arktis.

Fra Natur & Miljø (Naturvernforbundets magasin):

«Unna vei, her kommer de norske besteforeldrene», kommanderte en myndig, fransk demonstrasjonsvakt. Og folk flyttet seg, så de togreisende besteforeldrene fikk markert seg ettertrykkelig. Vakten var overbevist om at dette var første gang han hadde ryddet vei for et slikt demonstrasjonstog.

– Jeg tror ikke det er besteforeldre-parader fra noe annet land enn Norge, smilte han.

Besteforeldrene hadde med seg kraftige slagord, sanger og bannere som krevde at Norge må handle i klimasaken, ikke bare prate. Med røde luer og særegne symboler ble de en attraksjon på området for Folkets klimatoppmøte, der tusenvis av mennesker hadde samlet seg i den parisiske vintersola. Talere som Sofieprisvinner Bill McKibben fra 350.org og globaliseringsaktivist og forfatter Naomi Klein har holdt foredrag, mens et hundretalls ulike organisasjoner har satt sitt preg på forstaden.

Besteforeldrene var forsterket med andre deltakere på Klimatoget, som kom frem til Paris på fredag.

– Det har vært veldig interessant, og gir inspirasjon for alliansebygging, sier Torstein Fjeld fra Grenland, som var med toget til Paris.  – Det er inspirerende å komme til et sted der så mange engasjerte mennesker er samlet, og inspirasjonen kan spres internasjonalt, sier Astrid Kjellevold fra Oslo, som er aktiv i Naturvernforbundet.

embarrassed norwegians

Foto: Finn Bjørnar Lund

Fra plakatverkstedet: Medbrakte slagord fra gamlelandet må suppleres med nye. Foto: Thomas Cottis

Fra plakatverkstedet: Medbrakte slagord fra gamlelandet må suppleres med nye. Foto: Thomas Cottis

Ola Dimmen ledet som vanlig an i sangen. Foto: Elisabeth Finne.

Ola Dimmen ledet som vanlig an i protestsangen. Foto: Elisabeth Finne.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Laila Riksaasen Dahl | 07.12.2015

  Fantastisk! Måtte det hjelpe!

 2. Toril Jenssen | 07.12.2015

  Flott med markeringen NO OIL i Paris!! Hurra for kloke, aktive og engasjerte besteforeldre!
  Stå på!
  Hilsen fra Nord-Norge

 3. Lasse Stølen | 09.12.2015

  Beklager at jeg som bestefar ikke var med på dette. Hørte om deres engasjement på Buskerudsendinga på P1 til morgenen i dag. Svein Stubberud fra Drammen fortalte entusiastisk om klimamarsjen. Det gir håp. Jeg blir med, og jeg skal få med meg bestemor og mange andre besteforeldre.
  Hilsen fra Adventkirken i Mjøndalen

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*