For en grønnere jul

Laila ikke nullkjøpDet er gevinsten av alle de små hverdagsvalgene våre som i sum betyr noe, vi kan alle redde verden litt hver dag, sier Gro-Ellen Linnås i Stiftelsen Miljømerking i Norge til Aftenposten, som har forsøkt å finne ut hva vi kan gjøre i forbindelse med den store forbrukerfesten som kalles jul. Laila Riksaasen Dahl, tidligere biskop og nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon minner om at vi bare skal en generasjon tilbake, så satt foreldrene våre parat og tok vare på julegavepapiret. – Mor brettet det sirlig og strøk det slik at det kunne brukes neste jul. Sånt kunne vi også bli flinkere til. Men hun tror ikke på «nullkjøping», sier hun, det blir for negativt.

Ikke nei og fy!
 – Jeg er redd for å preke moralisme, vi besteforeldre er ikke prektige eller bedre enn andre. Likevel, jeg synes nordmenn må prøve å dempe gavehysteriet. Det går an å kjøpe noe folk har bruk for, i stedet for enda en forbruksting. Tenk opplevelsesgaver for eksempel. Hva med å støtte aktiviteter for barnebarna, betal for sesongkortet i slalåmbakken eller dansekurset, sier Laila Riksaasen Dahl.

– Man må ikke bli en nei og fy-bestemor. Men prøve å lære barnebarna at det finnes mange hyggelige og morsomme ting å gjøre som ikke er så forbrukende.

Tid er vår tids luksus, mener Framtiden i Våre Hender. – Gi bort tiden din i julegave, enten det er snakk om barnevakt-kvelder, digitalkurs til bestemor eller språkkurs til en nevø. Stiftelsen Miljømerking peker på at vi nordmenn er glade i å tenne levende lys, og særlig i jula. Ulempen er at mange lys inneholder palmeolje. Skal du være miljøbevisst, bør du også styre unna lys laget av fossilt brensel, som parafin. Parafin er utvunnet fra råolje og slipper ut klimagasser ved brenning. Hvis alle lys som ble brent i Norge årlig hadde vært Svanemerket, ville vi kuttet CO2-mengde tilsvarende utslippene fra 21.000 biler.

Se artikkel med ti tips og råd for den som vil feire jul med mindre miljøavtrykk:
http://www.aftenposten.no/familieogoppvekst/Slik-far-du-en-gronnere-jul-649089_1.snd

Summen av små handlinger

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Finn Bjørnar Lund | 18.12.2015

    Hvis alle i Besteforeldeaksjonen etterspør svanemerket på stearinlys, vil det bli lagt merke til i butikkene.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*