Denne gitaren dreper pessimisme

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 15. des 2015
 • AV:
  Redaksjonen
Birgitte synger

Dansk-norske Birgitte Grimstad har vært en sentral visekunstner siden 1960-tallet, og et samfunnsengasjert menneske. I dag fyller hun 80, og mottar varme tanker og hilsener fra mange i Besteforeldrenes klimaaksjon der hun har lagt ned en stor innsats de siste årene, med og uten gitar. – Det hjelper å være med å gjøre noe, i stedet for å sitte og kjenne på maktesløsheten, sier hun. Og så er det jo en fantastisk gjeng med oppegående folk å være sammen med! Jeg opplever at musikken er med og gir energi og tro på at det nytter. Det er ikke uten grunn at sang og musikk har spilt en så stor rolle i alle folkelige bevegelser.

Musikk og politikk
«This machine kills fascists» stod det på gitaren til den amerikanske folkesangeren Woody Guthrie. Birgitte vil ikke noen til livs. Men gitaren har fulgt henne gjennom hele hennes lange artistkarriere. Med den og sangen sin sprer hun livsglede og pågangsmot, og minner oss om hva det vil si å være menneske. – Du vet, ofte kan en vise eller et dikt uttrykke mye klarere og enklere hva det er man har på hjertet. Tilbake på 1970-tallet ble vi visesangere ofte spurt om å stille opp for en sak. Det kunne noen ganger bli litt i overkant, men så måtte man skjerpe seg og gjøre helt klart for seg selv hva man virkelig kunne gå inn for.

fredsmarsj82– Senere ble jeg svært engasjert i de Nordiske kvinners fredsmarsjer: København – Paris 1981, Stockholm – Moskva – Minsk 1982, Oslo – New York – Washington 1983. Husker tydelig mitt sinne over NATO som ville fornye og «forbedre» atomvåpnene langs grensen mellom Vest- og Øst-Tyskland. Dette skulle jeg være med på, koste hva det koste ville! Vi skal rett og slett ikke finne oss i at våre politikere tillater seg å skalte og valte med vanlige menneskers liv og velferd. Det var det de gjorde med sine sinnssyke atomvåpenplaner. Det verste er at det stadig er ledere som mener det er nødvendig å ruste opp. Det er jo ikke så lenge siden vi sendte vårt eget kongepar til Australia for å selge våpen og hjelpe Statoil på gli for mer oljeleting der nede!

I anledning grunnlovsjubileet reiste hun i fjor landet rundt med en forestilling om «Firehundreårignatten», et uærbødig skråblikk på dansketida. – Etter all historielesingen de siste par år slår det meg at dagens politiske og økonomiske overklasse er mer lik gamle dagers adel enn vi skulle tro, fortalte hun. De gjør ofte som de vil uten å spørre noen. Global oppvarming er et problem vi for lengst burde vært i gang med å løse, men der de folkevalgte har valgt å beskytte oljeindustrien i stedet. Nå er det kommet så langt at vi trenger et folkeopprør!

Folkets klimamarsj
I september 2014 dro hun sammen med et titalls andre norske besteforeldre til New York for å delta på den store People’s Climate March. Her ble det felles opptreden på Dagsrevyen, iført Birgittes håndsydde røde vester og med hennes nye kampsang: WE ARE THE STORM WE HAVE BEEN WAITING FOR!

Dette er ikke noen vanlig pensjonistgruppe på amerikatur, kommenterte NRK-reporter Gro Holm, det er besteforeldre ute for å endre verden. Det ble en dyp og stor opplevelse, sier Birgitte.

Dette er ikke noen vanlig pensjonistgruppe på amerikatur, kommenterte NRK-reporter Gro Holm, det er besteforeldre ute for å endre verden. Det ble en dyp og stor opplevelse, sier Birgitte.

– Vi kom fra hver vår kant av byen og la ut på vandring i rekke og rad mot samlingsstedet for avmarsj. Turen gikk rett forbi Lincoln Center og Metropolitan Operaen, og en flokk politikonstabler som ropte Hurra for norske besteforeldre!  Og ville ta bilder av våre røde vester. Vi syntes i gatebildet!

– Plutselig ved et signal sto alle stille. 400 000 mennesker løftet armene i været. Det var som hele byen holdt pusten. Så kom det et voldsomt brøl fra alle, det var som en mektig tsunami som fikk vinduene til å klirre. Tårene spratt. Det sterkeste for meg var mangfoldet, varmen, engstelsen, absurditeten ved tingenes tilstand. Men det brygger og gjærer alle steder. Vi må holde forbindelsene åpne framover. Presset nedenfra må kjennes, og øke til det blir uimotståelig. Det har vært herlig å følge med besteforeldrene på Folkets klimatoppmøte i Paris nå, selv om jeg selv ikke kunne være med der.

De norske Besteforeldrene vakte oppsikt også i Paris, med sitt engasjement, sine røde hatter og vester. Foto: Ola Dimmen

RØDT FOR KJÆRLIGHET OG ALARM! De norske Besteforeldrene vakte oppsikt også i Paris, med sitt engasjement, sine røde hatter og Birgittes vester.

CD for barn og besteforeldre
Ikke lenge etter at hun begynte å engasjere seg i Besteforeldreaksjonen, dukket ideen om et nytt plateprosjekt opp. – Det var under årsmøtet vårt på Sørmarka 2011. Der framførte jeg et lite program med tekster og viser som jeg synes kunne passe, og etterpå var det noen som sa: Tenk om vi kunne få de visene på CD! For meg var dette veldig inspirerende, jeg som aldri hadde trodd at jeg skulle gå i platestudio igjen! Men så ble det jo til og med en dobbel-CD når vi først var i gang.

BGrimstad CD

Tittelen er hentet fra Nordahl Griegs «Til ungdommen». Etter terroren 22. juli 2011 ble den et nasjonalt felleseie. Den gamle kommunist holdt på å havne i salmeboka. Men for deg har denne sangen lenge vært viktig?
– Ja, med musikk av den danske komponist Otto Mortensen, har den vært folkeeie og skolepensum i Danmark i mange år. Nesten hver linje er som en parole:  «finnes her nød og sult, skyldes det svik…» Jeg sang meg hes på denne sangen på de store fredsmarsjene. Ved avslutningen i Paris sang jeg den for 5000 mennesker i et digert telt. Alle sang med selv om de ikke kunne teksten. Det var så sterkt og jeg skalv slik etterpå at jeg ikke kunne skrive navnet mitt på en kvittering.

Men du er ikke bare et alvorsmenneske, er du?
– Nei langt ifra! Det er jo en dobbelt CD, – en med alle de gode gamle kjære barnesangene: Tusen plommer, Mosters mage osv. Med på CD’ene er også lune tekster om alle de små, men utrolig viktige sider ved livet: Om Lille Hansemann som sitter så stille så stille fordi han har en sommerfugl på håret og en snegle på tommelfingerneglen! Eller Lill Lindfors som drømmer om å kjøpe en kirke, en luftmadrass og en kasse vin, og så hyre en organist slik at hun kan ligge på gulvet i sin egen kirke og høre på skjønn musikk! For slik kan livet også være!

Dobbel-CD’en «Vi må bli gode mot menneskenes jord» kan bestilles fra Besteforeldreaksjonen her:
https://www.besteforeldreaksjonen.no/?page_id=6872

Med Besteforeldreaksjonens parole i New York: Barnas klima - vårt ansvar!

Bestemor til ni i New York 2014, med Besteforeldreaksjonens parole: Barnas klima – vårt ansvar!

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Ola Dimmen | 15.12.2015

  Gratulerer med dagen Birgitte! Takk for at du står som ein påle med dine verdiar, din kreativitet og ditt engasjement! Når klima og politisk moral ser ut til å falle i grus, gir det nytt håp å møte deg!
  Bursdagsklem frå Ola og Anne Grete.

 2. Christian F. Holst | 15.12.2015

  Takk, Birgitte, fordi du står opp og engasjerer deg for klima og Besteforeldrenes klimaaksjon. Gratulerer så mye med dagen! Det har vært en stor glede å jobbe sammen med deg! Varm bursdagshilsen fra Christian F.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*