Landbruket er ille ute

Cottis NationenNår regjeringen sier at vi i Norge kan tilpasse oss klimaendringene som kan være underveis, er det uansvarlig og feil, sier Thomas Cottis i et lengre intervju med Nationen. Han er høgskolelektor og mjølkebonde på Løten, og mannen bak den «alarmistiske» rapporten fra FIVH: «En framtid du ikke vil ha», som handler om hva som skjer med folk og fe dersom kloden blir to, tre eller fire grader varmere. – De sier det blir mer korn og pottitt her til lands, fordi det blir varmere og lengre vekstsesong. Det holder ikke. Når du tar med flere forutsetninger, blir bildet et helt annet. Vår natur er tilpasset vinter. Vår infrastruktur også

– Men vil litt mildere vintre være så ille?
– Det viktigste er at det blir så å si umulig å få kjøpt soya og mais. Det blir krevende å få kjøpt mathvete. Den enkelte norske gardbruker vil oppleve stadig mer av de værproblemene vi har sett de senere årene, som regn hele mai, så han ikke får sådd. Eller kraftig regn og flom som gir problemer for avlinger og innhøsting. Det hadde vi i 2011, hvor det ble sådd en normal mengde hvete, men kun 15 prosent kunne brukes som mathvete. Resten ble dyrefôr på grunn av regn i innhøstingstiden. Det vi har sett de siste årene er ikke bare et bevis på global oppvarming, men det er et bevis på at været er avgjørende for suksessen i landbruket.

– På verdensbasis får vi ved to graders oppvarming 20 prosent lavere matproduksjon, samtidig som verden får flere munner å mette. Blir det tre eller fire grader varmere, får vi enda større problemer. Agri Analyse sier at i en sånn situasjon er det ikke lenger pris som styrer mathandelen. Det er politikk. Og da kan det hende Norge stiller bak i køen.

– Du bli kalt «alarmist» av motstandere, som setter spørsmålstegn ved rapportens nøytralitet. Er du redd den oppfattes som et tendensiøst partsinnlegg?
– Jeg er vant til å bli møtt med slikt. Sånn situasjonen er, så oppfattes sannheten som tendensiøs. Jeg har pratet med Norges beste klimaforskere, og jeg har lest mye klimaforskning. Jeg bruker det til å finne de beste svar på spørsmålet om hva som blir konsekvensene av en global oppvarming. Blir jeg alarmist av det, så OK, da er jeg det.

Les hele intervjuet her: http://www.nationen.no/reportasje/kampen-for-tilvarelsen-2

Flom langs Glomma 2014.

Flom langs Glomma 2014.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*