Internasjonale besteforeldre til Paris

svein gate arendal
BESTEFORELDREAKTIVIST I ARENDAL. Svein Tveitdal drar til Paris for å bidra til en felles plattform for besteforeldreorganisasjoner i mange land. Foto: Inger Stavelin, Agderposten.

«Bestefar frykter ikke Paris-terror», skriver Agderposten over to sider i dag. Det er et intervju med klimaaktivisten Svein Tveitdal som er klar for den store marsjen som er planlagt i Paris den 29. november, sammen med flere andre austegder fra Besteforeldreaksjonen, som avisen skriver. Tveitdal reiser selv om marsjen skulle bli avlyst av sikkerhetshensyn og på grunn av unntakstilstanden. Han skal være med og etablere en «internasjonal besteforeldreaksjon», sammen med beslektede grupper fra andre europeiske land. – Jeg tror ikke politikerne kommer til å gjøre noe med klimaproblemet før de blir presset av grasrotbevegelsene, sier han.

Mulig terrormål
Mandag morgen ble det klart at franske myndigheter har avlyst konserter og andre kulturarrangementer under toppmøtet av sikkerhetshensyn.

– Hvordan reagerer du på at de ser på klimatoppmøtet som et mulig terrormål?

– De som arrangerer klimamarsjen kommer naturligvis til å høre på myndighetene, og foreløpig er det ikke avklart om marsjen blir avlyst av sikkerhetshensyn. Men myndighetene er interessert i at marsjen går. Det er jo ikke en protestmarsj, men en mobilisering som støtter opp under målene for klimatoppmøtet, påpeker Tveitdal.

Selv er han ikke redd.

– Nei, nå er beredskapen veldig høy, og terroren slår ned helt tilfeldig, sier han og sammenligner terrorfaren med faren ved å ferdes i trafikken.

Klimatoppmøtet er det 21. i rekken, og Svein Tveitdal har vært på 15 av dem som ansvarlig for sekretariatet i FNs klimapanel. Han har tidligere kalt disse toppmøtene for «de maktesløses arena», fordi de som forhandler ikke representerer den politikken som faktisk blir gjennomført.

Svein agderposten 18 nov

Nå som aktivist
De mange FN-toppmøtene har ikke klart å snu den utviklingen som både forhandlerne selv og et stort flertall av verdens klimaforskere vet er avgjørende nødvendig hvis ikke både verdens økologi og økonomi skal kollapse i løpet av våre barnebarns tid. Ørkener som vokser, regnskoger som blir borte, breer som smelter og havnivå som øker vil gjøre millioner av mennesker til klimaflyktninger.

– Den flyktningstrømmen vi ser nå, er bare bagateller i forhold til det som kommer hvis vi ikke får snudd utviklingen nå, sier Tveitdal.

Han peker på at det ikke bare er økologien som står i fare, men også økonomien. Aksjer i kullkraftverk og oljeindustri er ikke lenger gullkantet.

I år skal Svein Tveitdal delta i klimakampen fra en annen vinkel enn FN-byråkratens: som aktivist og idealist, først og fremst gjennom Besteforeldrenes klimaaksjon. Der er han nå medlem av det øverste organet, som kalles Rådet.

Må presses
– Jeg har etter hvert fått mer og mer øynene opp for at politikerne ikke kommer til å gjøre noe med dette før de blir presset av grasrotbevegelser, sier Tveitdal, og peker på at de som taler for fossil energi har stor lobbekraft – stor innflytelse over politikerne.

Press fra folk flest pluss et nettverk av innflytelsesrike ledere rundt omkring i verden er de to tingene Tveitdal mener har mest å bety for at politikerne gjør det som må gjøres for å redde verden: legger om fra fossil til fornybar energi.

Hans oppdrag i Paris har både grasrot og lederperspektivet i seg. For hensikten med møtet som han og leder i Besteforeldreaksjonen, Halfdan Wiik skal på, er å prøve å knytte grasrotorganisasjoner som ligner på den norske Besteforeldrenes klimaaksjon i Frankrike, Belgia, England, Canada, Sveits og Sverige – og etter hvert flere land – sammen i en internasjonal organisasjon eller nettverk. Blir de mange nok og tydelige nok, tror Tveitdal de også kunne bli en stemme med innflytelse i FN og andre internasjonale fora.

Se Agderposten 18. november 2015: 
http://www.agderposten.no/nyheter/bestefar-frykter-ikke-paris-terror-1.1472392

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*