Klimatoget i rute!

Skjermbilde klimatog
MOBILISATIONS CITOYENNES POUR LE CLIMAT: Det norske klimatoget er et samarbeidsprosjekt mellom NSB og frivillige organisasjoner. Et stort arrangement på Oslo S før avreise begynner kl 10.30 og er åpent for alle som vil ønske unge og gamle aktivister vel avgårde. til Paris.

Vi har mye å glede oss til når vi skal reise i lag 3. desember til klimatoppmøtet i Paris, sier en av reiselederne, Finn Bjørnar Lund fra Besteforeldreaksjonen, i et infoskriv til de mer enn hundre deltakerne på den lange og viktige turen. Allerede på Oslo S begynner festlighetene når Jernbanekorpset spiller, og ledelsen i NSB og flere andre skal ønske oss lykke til på reisen. På toget til Gøteborg er det lagt opp et eget program med korte innlegg om klimaforhandlingene og om togets fortrinn som framkomstmiddel. Klimasanger skal øves inn, og alle må få tid til å snakke sammen og bli bedre kjent med hverandre.

Aktiviteter underveis
I Gøteborg blir det en kort markering med sang og appell sammen med deltakerne som skal returnere til Oslo. Vi får egen buss til Stena Line. På fergen spiser vi middag sammen, og fortsetter utover kvelden med samtale i grupper.

Toget fra Kiel har destinasjon Frankfurt med avgang nøyaktig kl. 11.11. Derfor blir det viktig å gå sammen til Kiel Haubtbahnhof som ligger like ved fergekaien, forklarer Finn Bjørnar. Vi samles til en kort markering på togstasjonen før avgang, samt utdeling av gruppebilletter til togturen. Vi er fordelt på en og en halv vogn på Deutsche Bahn. Om bord blir det et forberedt innlegg og åpen mikrofon for deltakerne med noe på hjertet.

Ved ankomst til Paris er det kveld og alle vil reise til sine respektive overnattingssteder.

Aktiviteter i Paris
Programmet i Paris starter i Montreuil lørdag 5.12 og søndag 6.12. Der skjer to parallelle aktiviteter: People’s Climate Summit med seminarer og diskusjoner, og Global Village med stands som viser gode og bærekraftige alternativer til dagens samfunnsmodell. Vi som kommer fra Norge har tilbudt oss å være vertskap for tre aktiviteter: En paneldiskusjon om viktigheten av å bygge allianser, et møte med den norske forhandlingsdelegasjonen med presentasjon av krav fra Miljøagentene, og en gateparade med sanger og stunt om den arktiske iskanten.

Fra 7. desember blir det tilbud om møter og verksteder flere steder. Og lørdag 12. desember – for de som blir i Paris så lenge – går den avsluttende store marsjen av stabelen. Det blir flere tog som møtes på Place du Concorde.

Oppvarming før avreise
Musikalsk leder av Besteforeldrenes rangleorkester i Trondheim, Ola Dimmen har laget sanger som vi skal synge både på Klimatoget og i Paris. Tekster og melodier finner man her: https://www.besteforeldreaksjonen.no/?page_id=16382 De er lettere å synge enn du trur, forsikrer Finn Bjørnar. Også på fransk! En egen lydfil hjelper når vi skal lære dem inn.

Flere av oss hadde gleden av å høre Arvid Solheim og Håvard Aggesen fra ForUM for Utvikling og Miljø snakke om «Hva som står på spill i Paris» forrige tirsdag. Deres presentasjoner i power-point-versjon:
http://www.forumfor.no/nyheter/2015/vellykket-klimam%C3%B8te-med-besteforeldrenes-klimaaksjon.

Vi kan også anbefale lunsjseminaret «I rute til Paris?» Der kan man få siste nytt om klimatoppmøtet. Seminaret finner sted på Håndverkeren i Oslo 18. november kl. 11.30-13.30.
http://naturvernforbundet.no/arrangementer/lunsjseminar-i-regi-av-naturvernforbundet-og-regnskogfondet-i-rute-til-paris-article34289-198.html

Reiseledere på klimatoget er:
Finn Bjørnar Lund, Besteforeldrenes klimaaksjon
Linda Rundquist Parr, Besteforeldrenes klimaaksjon
Anders Selstrøm Moe, Norsk klimanettverk
Margrethe Saagevik, NSB
Audun Randen Johnson, Naturvernforbundet
Gry Stordahl, Action-15
Kjell Erik Onsrud, For jernbane

Hvis ikke vi gjør noe, er det ingen andre som vil gjøre det for oss.

Hvis ikke vi gjør noe, er det ingen andre som vil gjøre det for oss.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*