Tar med iskanten til gatene i Paris

Iskanten Arendal
ER DET SLIK VI VIL HA ARKTIS? En oljetilsølt iskant dukket opp på appellplassen i Arendal i august i år. Design ved Ola Dimmen, lydkulisser ved Birgitte Grimstad.

Etter generalprøve på Arendalsuka tidligere i år blir gateteater med oljeforurenset iskant med på reisa når aktivister fra Besteforeldreaksjonen setter seg på klimatoget til Paris i desember. Vi vil vise fram og demonstrere hva som kan skje hvis norske myndigheter står fast på sine planer om oljeutvinning i arktiske farvann, sier Ola Dimmen fra Trondheim, som har sittet i måneder og sydd på en voksende haug av kvite og blå presenninger. 6 desember blir det stor gateparade og da har de mer enn hundre norske deltakerne, unge og gamle, tenkt å gjøre seg gjeldende med humør og alvor, sang og dans. – Jeg kan love at vi skal både synes og høres!.

Ola-lillehammerSolidaritet med Arktis
Ola Dimmen er tidligere lærer med mange talenter. Mest kjent er han som leder av Besteforeldrenes populære rangleorkester i Trondheim. Klimakampsangene hans, med nyskrivne tekster til velkjente fengende melodier, skal øves inn på første del av klimatogturen til Gøteborg. Målet er at de skal sitte som et skudd når vi kommer til Paris og at vi skal synge og juble av full hals der nede. Da får vi følelsene med, også hos tilhørerne!

Og så har du altså med en fotsid iskant-liknende presenning, som en gruppe besteforeldre skal bære over hodene mens de marsjerer gjennom gatene. Får folk i Paris med seg budskapet, tror du?
– Arktis er jo utrolig viktig for hele det globale klimasystemet. Fortsatt iskollaps kan åpne ytterligere muligheter for oljeindustrien og dens lobbyister. Dette er noe av det mest kritikkverdige norske myndigheter driver med akkurat nå, i sin jakt på de siste dråper og olje og gass – før det antakeligvis blir forbudt. Når vi drar til Paris er det ikke bare for å be verdens ledere om å ta til fornuft, men for å kreve vår rett og få en slutt på klimahykleriet. Jeg er sikker på at vi besteforeldre har det pågangsmotet og den frimodigheten som skal til for at dette skal bli vellykka.

Lytt til naturen
Vi må lære oss å lytte til naturens stemme, sa leder i Besteforeldreaksjonen, Halfdan Wiik, i sin appell der han introduserte iskant-danserne på torget i Arendal. Vi vet i dag, med all den sikkerhet som behøves, at kampen for et levelig klima bare kan vinnes ved at store mengder fossilt brennstoff blir værende der det er, trygt under bakken.

Norge kan ikke basere våre framtidige inntekter på et produkt som snart ikke kan brukes. Vi kan ikke bare være miljøvennlig når fordelene for oss er åpenbare og kostnadene små. Vi kan ikke ha det slik, at våre politikere den ene dagen er bekymra for at havisen i Arktis smelter og at iskanten trekker seg nordover – og den neste dag ser dette som en ny mulighet for nye oljeeventyr i tidligere utilgjengelige områder.

Derfor har vi i Besteforeldrenes klimaaksjon, sammen med en rekke andre organisasjoner, utfordra regjeringa: Hvis dere ikke legger om kursen, må dere forberede dere på å forsvare dere for en domstol!

I Nederland har domstolene nylig gitt miljøinteressene medhold og dømt staten til å forsterke sin innsats for å redusere utslippene. Vi tror det samme kan skje i Norge. Vi har en Grunnlov som sier at naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig betraktning som ivaretar verdiene også for etterslekta.

Når dette så ofte blir glemt og oversett, er det ikke bare i strid med miljøinteressene, men med vanlig sunn fornuft. Oppvarmingen i Arktis er allerede alarmerende. Den skjer nå dobbelt så fort som det globale gjennomsnittet. Forskerne ser for seg en temperaturøkning på 8-10 grader og mer. Vi har ikke annet valg enn å slå på bremsene og få ned utslippene drastisk!

Billedmonstasje ved Ola Dimmen. Se også hans billedbase www.klimasatire.no

Billedmonstasje ved Ola Dimmen. Se også hans billedbase www.klimasatire.no

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*