«Dagens byborger» marsjerer for klimaet

dagens byborgerAdresseavisen, Trondheim, torsdag 26. november: «Lørdag klokken 12 går hun Folkets klimamarsj i Midtbyen. Onsdag kveld setter hun seg på toget for å reise til den internasjonale klimakonferansen i Paris. –  Politikerne sier hele tiden at de skal gjøre mer for å redde klimaet, men jeg synes det går alt for sakte. Av hensyn til våre barn og våre barnebarn må vi redusere klimagassutslippene og redusere forbruket. sier en engasjert Elisabeth Finne (68), leder av Trondheims-avdelingen av Besteforeldrenes klimaaksjon.» – Adressa sin utvalgte «dagens byborger» er ikke noen vanlig frue som konsentrerer seg om julestrida nå om dagen.

Klimaplakater fenget
Det sterke klimaengasjementet hennes ble til nesten ved en tilfeldighet, forteller Elisabeth til avisen. 1. mai for tre år siden dro hun som vanlig til Trondheim sentrum for å gå i tog bak parolene til Fellesforbundet (FO).

– På vei bort til FO-parolene oppdaget jeg en gruppe fra Besteforeldrenes klimaaksjon. Plutselig kjente jeg at det som sto på plakatene deres fenget meg. Siden har jeg gått bak klimaparolene hver 1. mai.

Det er vel ikke bare på Arbeidernes internasjonale kampdag at besteforeldrene engasjerer seg for klimaet?

– Vi har jevnlig stand på Nordre gate og får utrolig mye oppmerksomhet. Folk stopper ved standen og er veldig interessert i å høre om klimaarbeidet vårt.

Folkets klimamarsj
Men på lørdag blir det langt mer enn en stand?

– Det stemmer! Da arrangerer Klimavalgalliansen i Trondheim, en partipolitisk uavhengig allianse som mobiliserer for å få klima høyere opp på den politiske dagsorden, Folkets klimamarsj.

dagens byborgfer 2Besteforeldrenes klimaaksjon stiller med selvlagede klimasanger framført med rytmeinstrumenter og gitar til toner fra kjente melodier. Etter toget skal vi ha et lite tablå på Torvscenen som handler om at iskanten i Arktis er i fare.

Du nøyer deg ikke med klimamarsj i Trondheim. Du deltar også under klimakonferransen i Paris?

– Vi er tre besteforeldre fra klimaaksjonen som reiser fra Trøndelag til Paris. Togturen tar 48 timer, men det blir vårt lille bidrag til klimaet. Flere besteforeldre og andre klimaengasjerte slutter seg til underveis, så vi blir totalt 100 i reisefølget til Paris.

Viktig skritt mot ny klimaavtale
Hvordan påvirker terrorfaren Paris-turen?

– Enkelte arrangementer er blitt avlyst, men vi har fått lov til å marsjere i Paris også. Ellers blir det en rekke seminarer og sammenkomster hvor vi får diskutere klimasaken med andre engasjerte. Jeg håper de 192 landene som samles i den franske hovedstaden kommer et viktig skritt videre i arbeidet med en ny klimaavtale.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Linda Rundquist Parr | 26.11.2015

    Smilet og engasjementet til Elisabeth gjør meg enda mer gira på klimamarsjen her i Oslo på lørdag og til å slå følge med Elisabeth og andre klimaaktivister til Paris. Stå på, Elisabeth!

  2. Elisabeth Finne | 26.11.2015

    Det var hyggelig melding, Linda, på gjensyn!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*