Dit vi ikke vil

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  fredag 27. nov 2015
 • AV:
  Redaksjonen

Thomas cottisKlimaproblemet er langt mer alvorlig enn de fleste er klar over, sier Thomas Cottis, høgskolelektor i Hedmark. Han er forfatter av rapporten «En framtid du ikke vil ha», som nylig er utgitt av Framtiden i våre hender. Den er basert på samtaler med norske klimaforskere og viser de mest sannsynlige konsekvensene av to, tre og fire graders global oppvarming. – I den vanlige klimapolitiske debatten er det nesten ingen som snakker om slike ting som at verdens matproduksjon kan falle dramatisk, og at milliarder kan bli drevet på flukt. Selv miljøbevegelsen kvier seg for å si hvor ille det kan bli, av frykt for å bli stemplet som «dommedagsprofeter».

Kan bli verre enn vi tror
I den grad den blir lest, vil denne rapporten gi grunnlag for en bedre krise- og realitetsforståelse, sier Cottis. Han er fornøyd med måten han har fått noen av våre fremste klimaforskere i tale, og til å være åpen på hvordan de vurderer muligheten for å nå togradersmålet. – Mange av politikerne våre tror de kan forhandle med naturlovene. Regjeringen tror at utslippskutt kan utsettes for å ivareta andre og mer kortsiktige interesser, og er åpenbart ikke forberedt på at dette også kan bli en fryktelig økonomisk boomerang.

Han har heller ikke mye sans for opposisjonspolitikere som er fornøyd med halvgode utslippsmål og kvartgode tiltak som i beste fall reduserer norske utslipp med en eller to prosent i året. – Slik kan vi ikke drive på. Da ligger barna våre tynt an. Det høres kanskje betryggende ut at vi har 50 prosent sjanse for å nå togradersmålet. Men det betyr jo flere ganger så høy risiko som ved russisk rulett!

Her er noen av hovedkonklusjonene i rapporten:

 • Økning i temperatur, mer ekstremvær og mer uforutsigbart vær vil gå utover matproduksjonen. Mest sannsynlig vil vi ved to graders oppvarming i 2050 kunne produsere mindre mat enn i dag, samtidig som verden vil ha to milliarder flere munner å mette. Ved fire graders oppvarming på slutten av århundret blir det så godt som umulig å fø mer enn halvdelev av jordas befolkning.
 • Generelt høye temperaturer, hetebølger og vannmangel vil føre til at 1 til 2 milliarder mennesker ikke lenger kan bo der de bor i tropiske land, allerede ved to graders oppvarming. Dette vil gi enorme flyktningestrømmer nordover og sørover fra tropene.
 • Raske endringer vil ødelegge enorme mengder natur, og øke dramatisk utryddelsen av arter som ikke takler de raske endringene. Allerede ved to grader forsvinner omkring hver fjerde art. Ved fire grader forsvinner blant annet regnskogene i Amazonas og Kongo.
 • Jo høyere gjennomsnittstemperatur, desto større blir muligheten for alvorlige tilbakekoblingsmekanismer, for eksempel i form av metanutslipp fra tundra. Dette betyr at klimaendringene i seg selv setter i gang en snøballeffekt som det er nesten umulig å forutsi konsekvensene av.

Rapporten kan lastes ned her:
http://www.framtiden.no/rapporter/rapporter-2015/774-en-framtid-du-ikke-vil-ha/file.html

Thomas Cottis har i flere år drevet sin egen enmanns klimakampanje. Her har han tatt beina fatt og er på vei fra Løten til Oslo for å overlevere et protestbrev til statsminister Jens Stoltenberg. Året er 2009.

Thomas Cottis har i flere år drevet sin egen enmanns klimakampanje. Her har han tatt beina fatt og er på vei fra Løten til Oslo for å overlevere et protestbrev til statsminister Jens Stoltenberg. Året er 2009.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Kristian Frederik Brandt | 03.12.2015

  Skremmende! Kan en storstilt underskriftskampanje i form av et brev utformet med utgangspunkt i denne rapporten være en tanke for å få våre politikere til å ta klimaproblemet på alvor?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*