Skriver om eldre i klimakamp

ellen moyer2Jeg er glad for å ha blitt kjent med slike dyktige og inspirerende mennesker på den andre siden av Atlanterhavet, sier Ellen Moyer. Hennes artikler i den amerikanske Huffington Post om eldre som har tatt opp kampen mot global oppvarming, er blitt lest av mange. Hun var interessert i å vite mer om hva eldre tenker og gjør, fordi eldre er den raskest voksende de av befolkningen. – Jeg ble spesielt imponert over den norske Besteforeldreaksjonen, både som en gruppe som arbeider med klimaendringer, og som eldre som samarbeider med yngre mennesker. Jeg liker at dere behandler barn som likeverdige, og ikke som folk som vet mindre enn oss.

Personlige erfaringer
Ellen Moyer er forfatter, foredragsholder og ingeniør. Som miljøaktivist er hun engasjert i å gjenopprette skadene på omgivelsene våre, og fremme en bedre måte for oss å leve og bo på denne jorda. Hennes kjærlighet til naturen, og ønsket om å beskytte naturen begynte for mange år siden, forteller hun. – Da jeg var et lite barn bodde min familie like ved en vakker elv. Folk i området hadde for vane å dumpe ting  i og ved elva – komfyrer, kjøleskap, søppel – alt slikt de ville bli kvitt. Selv red jeg rundt på ponnien min nesten hver dag, i et praktfullt naturområde som senere ble omgjort til søppelfylling for kommunen.

– Jeg har arbeidet for miljøkonsulentfirmaer i 30 år for å rydde opp i forurenset jord og grunnvannsressurser, og for å forebygge ny forsøpling. For ti år siden hadde et energiselskap planer om å reise et nyttk raftverk basert på forbrenning av trevirke i nærheten av der jeg bor. Store skogsområder ville bli berørt, med katastrofale følger for miljø og klima. Jeg engasjerte meg sterkt og skjønte etter hvert hvordan vi som moderne mennesker har mistet veldig mye av oss selv, våre sinn og hjerter – sammen med vår følelse av samhørighet med naturen.

Imponert over Besteforeldreaksjonen
– Jeg tror vi må, og kan, endre vår uheldige livsstil til en som er sunnere, mer human og bærekraftig. Jeg kjenner personlig flere eldre som prøver å gjøre en innsats mot klimaendringene og andre miljøproblemer. Eldre er ofte ressurssterke (penger, fritid, erfaring), og de har et langsiktig perspektiv på tingene etter selv å ha opplevd store miljøendringer, for eksempel det lokale været. Ikke minst har de erfaring og opplevelse med selv å ha vært med og bidratt til samfunnsendringer – tilbake til 1960-tallet i USA med kamp for miljøet, for borgerrettigheter og fred.

Fra reportasjen "Elders take Action on Climate Change", 21 mai 2015.

Fra reportasjen «Elders Take Action on Climate Change», Huffington Post 21 mai 2015.

– De folkene jeg var i kontakt med i den norske Besteforeldreaksjonen i forbindelse med artiklene mine, var veldig greie og hjelpsomme, og ga meg all informasjon jeg ba om, trass i mitt fremmedspråk. Mitt inntrykk er at de selv har stor glede av det de driver med. Jeg beundrer demonstrasjonene dere holder utenfor Stortinget, måned etter måned, i all slags vær, og med godt humør! Og jeg er imponert over innsatsen dere gjør for å samarbeide med andre folkelige pressgrupper – for eksempel organiseringen av togturen fra Oslo til Paris i desember, der eldre og yngre er sammen om å protestere mot utviklingen.

GRAFIKK AV ELLEN MOYER. I tillegg til miljøarbeidet, virker Moyer som billedkunstner innen grafikk, fotografi og tekstil. Hun er også en stor hageentusiast.

GRAFIKK AV ELLEN MOYER. I tillegg til miljøarbeidet, virker Moyer som billedkunstner innen grafikk, fotografi og tekstil. Hun er også en stor hageentusiast.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Elin A. Amundsen | 25.10.2015

    Og vi er en gjeng som reiser fra Longyearbyen til Paris for å synge Messias i et felleskor i St Madeleine kirken lørdag 5. desember 😉
    Vi gleder oss, og dere er velkommen til konserten!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*