Vi trenger et folkelig opprør

Laila DahlJeg har en visjon om et folkets løft for en bedre og tryggere framtid for alle, sier nytt styremedlem i Besteforeldrenes klimaaksjon, Laila Riksaasen Dahl, tidligere biskop i Tunsberg, nå bosatt i Nittedal.  Sammen med andre nyinnvalgte – Astrid Brekken fra Oslo, Toril Jenssen fra Tromsø, Thelma Kraft fra Bergen og Ola Dimmen fra Trondheim, opplever hun det som et privilegium å få lov å bære fram de eldres stemme i klimadebatten. – Jeg tror Besteforeldreaksjonen er viktig, selv om vi ikke er så veldig store ennå. Parolen har jeg tatt med meg fra Bispemøtets klimauttalelse i 2007: Det haster, det koster, det nytter!

Eldres stemmer viktige
Laila Riksaasen Dahl vokste opp på Grünerløkka i Oslo. Hun var biskop i Tunsberg 2003-2014, og har før det vært både matematikklærer i ungdomsskolen, kateket, prest og lærer på Det teologiske menighetsfakultet. Hun er gift med generaladvokat emeritus Arne Willy Dahl, har tre barn og fire barnebarn. – Jeg har vært opptatt av forbruk og rettferd fra tidlig i 1970-årene. Var en av mange som den gangen lyttet til Erik Dammann og ble med i Framtiden i våre hender. De siste årene er jeg blitt stadig mer bekymret over klimaendringene, og opptatt av hvordan vi skal kunne se våre barnebarn i øynene i forhold til utviklingen på dette feltet. Også som biskop var jeg svært engasjert i hva kirken kan gjøre med holdningspåvirkning. For meg handler dette om forvalteransvar og nestekjærlighet.

Hun får full støtte av Thelma Kraft: – Jeg er så heldig å ha seks flotte barnebarn, det er deres framtid som er avgjørende for meg. Som besteforeldre er vi privilegerte fordi vi betyr noe helt spesielt for våre barnebarn. Vi kan bruke vår generasjons erfaring og kunnskap til å opplyse og påvirke hele samfunnet, ikke bare politikerne. Jeg har stor tro på at dette gjør en forskjell, og på det personlige engasjement.

Thelma demo 2Feministen, den pensjonerte universitetsbyråkraten, fagforeningslederen og tidligere ammeaktivisten er full av pågangsmot. – Jeg er vokst opp i etterkrigstidens Bergen, i et typisk arbeiderstrøk. Min viktigste lærdom i hjemmet var at alle mennesker har samme verdi uansett bakgrunn og posisjon, samt å stå opp for mine meninger klart og tydelig. Det har nok ikke alltid vært like populært, må jeg kanskje tilføye. For meg er Besteforeldreaksjonen en organisasjon som tar tak i det vesentligste. Nå gjelder det å skape det folkeopprøret som trengs og få folk ut i gatene og opp på barrikadene slik vi gjorde på 1970-tallet!

Ola Dimmen er eneste mann blant de nyinnvalgte denne gangen. Lærer, sunnmøring og ihuga nynorskmann, men mest kjent som leder av Besteforeldrenes populære rangleorkester i Trondheim. Vi kan ikke nøye oss med å appellere til intellektet, kjenslene må med, sier han. Med sang og musikk får vi vist det sterke engasjementet til besteforeldre, og vi får  mange positive tilbakemeldinger og mye «street-cred» fra ungdommen ikke minst. Teksten hans «Alle barn skal arve jorda» til melodi av Beethovens «Ode til gleden», har fått mange til å synge med. Nå er han i full sving med å lage nye sanger til bruk under gatedemonstrasjonene i Paris, og underveis på det store «klimatoget» som går fra Oslo 3. desember med over hundre norske aktivister. – Det skal merkes når folket slår i bordet og krever resultater. Men vi skal også ha det kjekt på turen.Jeg bruker Frelsesarmé-metoden: tar en kjent og fengende melodi og setter til ny tekst. Så kan alle synge med av hjertens lyst. Spytt ut! Why should the Devil have all the good songs?

Melodi: Hanen stend på stabburshella

Everybody must Save the Climate
Children own the World
We must fight for a Global Future
We must fight for the World

Er det slik vi vil ha det? En oljetilsølt iskant dukket opp på appellplassen i Arendal. Design ved Ola Dimmen, lydkulisser ved Birgitte Grimstad.

Ola Dimmen er kjent både som musikant og for sine billedmontasjer. Under Arendalsuka i år dukket han opp forkledd som oljetilsølt iskant, sammen med andre medlemmer av Besteforeldreaksjonen. Det var generalprøve før gateteateret vårt i Paris, forteller han.

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*