Hun fikk framtiden i fleisen …

lill-ann skien 1
Lill-Ann på Besteforeldreaksjonens landsmøte i Skien 19-20 sept. (Foto: Bjørghild des Bouvrie)

Lill-Ann Junker Gundersen er 53 år, bor i Skien og er lærer på Toppidrettsgymnaset i Telemark. For snart et år siden ble hun farmor til lille Mie. – Da meldte jeg meg sporenstreks inn i Besteforeldrenes klimaaksjon, forteller hun. Nå er hun leder av lokallaget i Grenland, og har nettopp hatt ansvaret for foreningens årsmøte med over 60 deltakere fra hele landet. – Jeg har egentlig aldri vært spesielt miljøbevisst, må jeg innrømme. Men jeg fikk framtiden midt i fleisen da Mie kom og jeg begynte å tenke 70-80 år fram i tid. Nå er hun opptatt av å få flere med seg i kampen for en trygg framtid: – Blir vi mange nok, er jeg sikker på at dette skal gå bra!

Alle kan bli med
Jeg er ikke bekymret for min egen framtid. Det er når jeg tenker på framtiden til barna og mitt eget barnebarn at jeg blir redd. Jeg er redd for natur som blir borte. Jeg føler at den tryggheten vi har nå er truet. Det jeg frykter er at klimaet skal bli så krevende at det blir vanskelig å dyrke nok mat og at det blir mye ekstremvær som gjør livet deres utrygt. Jeg skulle ønske vi kunne satse mye mer på grønn teknologi nå og frigjøre oss fra avhengigheten av olje.

Dette er jo egentlig ingen miljøsak, slik lederen for Besteforeldreaksjonen, Halfdan Wiik, ofte understreker. Det er en menneskesak som alle kan ha et forhold til og ta stilling til. Derfor synes jeg det var så fint da jeg på vegne av Grenlandslaget for litt siden fikk lov å holde en appell for tusenvis av publikummere på fotballstadion til hjemmelaget vårt Odd. Det er disse menneskene vi må nå, ikke de allerede miljøfrelste.

Begeistring for Odd fotballklubb og direktør Einar Håndlykken. (Foto: Bjørghild des Bouvrie)

Begeistring for Odd fotballklubb og direktør Einar Håndlykken. (Foto: Bjørghild des Bouvrie)

Jeg synes vi i Skien er utrolig heldige som har et fotballag med en direktør som Einar Håndlykken. På landsmøtet la jeg merke til at han sa at det ikke var noen stor kunst å bli norgesmester i miljø og klima. Det er verre å vinne tippeligaen! Men i virkeligheten har han gjort utrolig mye, og er flink til å få folk med seg på framtidsretta tiltak. Vi får det jo bedre på alle måter når vi gjør miljøsmarte ting som å sykle til stadion i stedet for å kjøre bil.

lill-ann portrett 5

Vi må bli mange vanlige folk som krever forandring.
HER ER MITT VERVEBREV TIL VENNER OG BEKJENTE:

Kjære Kari og Ola,

Her kommer et viktig spørsmål fra meg! Vil dere bli klimabesteforeldre? Mange av oss som har vært så heldige å bli besteforeldre, ønsker å bidra til en trygg og god framtid for barnebarna. Den viktigste måten å gjøre det på er å stanse oppvarmingen av kloden vår.

HVA KAN DERE GJØRE?

  • Viktigst: Meld dere inn i Besteforeldrenes klimaaksjon. Det koster bare 250 kroner i året og gjør en stor forskjell, også om dere velger å ikke være aktivt med i foreningen.
  • Har dere tid og overskudd: Bli med på møter og aksjoner som lokallaget i Grenland arrangerer. Vi er en glad, flott og moden gjeng.

Barnebarnet mitt heter Mie og kom til verden 2. januar. Jeg har ikke vært så miljøengasjert tidligere, men etter at hun kom, har fokuset endret seg. Jeg har blitt klimabestemor, og sakte men sikkert tenker jeg mer over hva jeg forbruker og hvordan jeg lever.

Mie 17 mai 2015

Mie 17 mai 2015

I Besteforeldrenes klimaaksjon bruker vi ikke pekefingeren. Vi lever alle sammen våre liv så godt vi kan. Selv er jeg ganske fornøyd med at jeg tok toget til Stavanger i stedet for fly, men det betyr ikke at jeg mener andre skal eller kan gjøre som meg.

Jeg har lagt ved litt mer informasjon om både klimasaken og Besteforeldrenes klimaaksjon. Husk at som medlemmer blir dere del av en verdensomspennende klimabevegelse. Dere er hjertelig velkomne til å bli med og redde klimaet for barna våre.

Med stolte og glade hilsener fra Lill-Ann
Klimabestemor,
telefon ………………………………………

https://www.besteforeldreaksjonen.no
https://www.facebook.com/Besteforeldrenes-klimaaksjon-Lokallag-Grenland

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*