Kraftfull oppfordring fra «De Eldre»

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  fredag 11. sep 2015
 • AV:
  Redaksjonen
The Elders
"De Eldre" er en uavhengig gruppe av eldre statsledere og andre framtredende ledere. Stiftet på initiativ fra Nelson Mandela.

I forkant av FN-toppmøtet om Bærekraftige Utviklingsmål, kommer det en sterk appell fra Kofi Annan og gruppen «The Elders» til verdens ledere, om en felles plan for å takle klimaendringene. «2015 er året da verdens nasjoner i fellesskap kan og bør fullføre to av de viktigste prosessene i vår tid. Vi kan forbedre livene til milliarder av mennesker, og samtidig hindre ubotelig skade på planeten vår. Som statsleder har du en avgjørende rolle å spille for utfallet av denne historiske prosessen. Det må handles umiddelbart for å stoppe og reversere en klimautvikling der den globale gjennomsnittstemperaturen blir flere grader høyere enn da vi var barn.»

Etterlyser transformativt lederskap
The Elders er en gruppe eldre statsledere og andre framstående ledere, ledet av tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan. Gruppen skal arbeide for å løse globale problemer ved hjelp av «nesten ett tusen år med kollektiv visdom». Nelson Mandela offentliggjorde opprettelsen av gruppen på sin 89-årsdag 12. juli 2007. Medlemmer av The Elders i dag er: Kofi Annan (leder), Martti Ahtisaari, Ela Bhatt, Lakhdar Brahimi, Gro Harlem Brundtland, Fernando Henrique Cardoso, Jimmy Carter, Hina Jilani, Graça Machel og Mary Robinson.

Nå blir lederne som deltar på lanseringen av Bærekraftige Utviklingsmål oppfordret til å:

 • sette fart i Paris-forhandlingene for en internasjonal avtale under FNs Klimakonvensjon som vil begrense økningen i globale gjennomsnittstemperaturen til maksimum 2 grader Celsius;
 • sørge for en forpliktende tidsplan for utfasing av subsidier på fossilt drivstoff, slik at næringsliv, investorer og forbrukere får tydelige signaler om at økonomien er på vei mot karbonnøytralitet;
 • forplikte seg til nødvendige mekanismer for å sikre kollektiv fremgang, ved at alle land sørger for planmessige utslippsreduksjoner og justeringer hvert femte år;
 • støtte en økonomisk pakke som vil trappe opp investeringene i ren energi og gi gode tilpasningsmuligheter for fattige land.

Transformativt lederskap kan gi bærekraftige resultater, heter det i brevet til statsoverhoder og regjeringssjefer: «Dere kan hvis dere vil, bli en historisk generasjon av ledere som vil ha en dyp og positiv innvirkning og gi gjenlyd gjennom hele århundret.»

Brevet på The Elders nettside: http://theelders.org/sites/default/files/2015_09_hoscc-letter-1-september-2015.pdf 
Norsk oversettelse: The Elders til statsoverhodene

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*