Offensive besteforeldre på Arendalsuka

Arendal1
ARENDALSUKA 2015: Lokale aktivister ønsker alle velkommen til byen! Særlig fra torsdag til lørdag skjer det mye i regi av Besteforeldreaksjonen.

Denne uka er det igjen politisk festival i Arendal. Programmet for 2015 er noe mindre preget av miljø- og klimasaker enn tidligere, sier lokallagsleder Ellen Schei Tveitdal i Besteforeldreaksjonen. Derfor er det jo ekstra kjekt å kunne fortelle at vi for vår del satser som aldri før. Vi samarbeider både med Miljøagentene og Naturvernforbundet, har stand hver dag og deltar i flere arrangementer. Vi skal ha gateteater og appeller og kulturkveld på egen klimapub med blant andre Birgitte Grimstad og hennes gitar. Og så har vi fått æren av å lansere den nye boka om grønne arbeidsplasser – «Broen til framtiden» – i samarbeid med fagbevegelsen.

Vil bli mer synlige
Målet er at vi skal bli mer synlige, og at vi skal både uroe og inspirere, politikere og alle andre. På standen vår skal Miljøagentene være med, og vi skal blant annet spre den fine folderen vi fikk laget i fjor i forbindelse med Grunnlovsjubileet. Dessuten har vi planer om å gi forbipasserende anledning til å gi statsministeren noen råd med på veien til klimatoppmøtet i Paris. Hvordan det skal skje, blir en overraskelse, forteller Ellen Schei Tveitdal.

paragriffenjuni15blaa

Til byen kommer også klimadragen «Paragriffen», der ivrige geriljastrikkere fra hele landet har bidratt. Etter at den først viste seg fram ved Nationaltheatret 8 januar, har den vokst seg mye større og lengre.  I alle kulturer forekommer dragen som et viktig symbol. Den representerer selve naturkreftene. Og hva gjør vi med dem her i våre moderne vestlige samfunn, vi som har bygd på en forestilling om at det ikke finnes grenser for vekst?

Mange gode arrangementer
Ellen Schei Tveitdal forteller at det kommer tilreisende medlemmer fra andre steder også, helt fra Trondheim, for å bli med på stand og andre aktiviteter under uka. – Torsdag 13. august deltar vi på det jeg tror blir et fint arrangement i Trefoldighetskirka. Et barnekor vil fremføre en musikal og Halfdan Wiik holder appell.

Deretter samles vi til pubkveld på Café Lindvedske, der vi inviterer til hygge, sang og samtaler fra kl. 19.00 og utover. Dit kommer Birgitte Grimstad og Ola Dimmen. Det gjør også lederne i Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag, for å være med på lansering av boka «Broen til framtiden» som blir utgitt med bakgrunn i vinterens store konferanse om framtidens grønne arbeidsplasser.

Sammen med Naturvernforbundet blir det lørdagsseminar om Grunnlovens § 112, som skal sikre et godt og trygt miljø både for oss selv og de som kommer etter oss. Foredrag ved høyesterettsadvokat Pål W. Lorentzen, som mer enn noen har bidratt til å vise hvordan bestemmelsen blir oversett og overkjørt, både av politikere og administrasjon.

Ellen STÅ lukke øynene er for dumt
Det er et stort løft for et lite lag, og Ellen er spent på hvordan det vil gå. Men vi vet jo med sikkerhet at vi endrer klimaet i farlig retning, sier hun. Det vi også vet, er at vi som i dag tilhører besteforeldregenerasjonen har den høyeste velstandsvekst noensinne i menneskenes historie. Etter mitt syn er det bare er to alternativer: Vi kan enten lukke øyne og ører for fakta, leve trygt de neste tjue årene og overlate en usikker fremtid til våre barnebarn. Eller vi kan alliere oss med barnebarna våre og arbeide for at politikerne blir nødt til å ta nødvendige skritt for å redusere krisene som vil oppstå.

– I så fall må vi våge å stå fram med vårt engasjement og våre krav. Vi skal skape en ny folkebevegelse, det er det vi trenger, intet mindre!

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*