Med iskant og klimadrage i Arendals gater

iskanten
ER DET SLIK VI VIL HA ARKTIS? En oljetilsølt iskant dukket opp på appellplassen i Arendal i august i år. Design ved Ola Dimmen, lydkulisser ved Birgitte Grimstad.

I dag slo Besteforeldrenes klimaaksjon til med fargerikt gateteater på Arendalsuka. Selveste iskanten dukket opp, og viste hva som kan skje hvis norske myndigheter står fast på sine planer om oljeutvinning i arktiske farvann – ytterligere iskollaps kan åpne nye muligheter for oljeindustrien og dens lobbyister. Men er det dette vi vil? Så fulgte klimadragen «Paragriffen» som ble båret og sunget gjennom bygatene. Et symbol på vår avhengighet av naturen og vårt stadig sterkere behov for å arbeide méd og ikke mot livskreftene, forklarte tekstilkunstnerne Marthe Sveen Edvardsen og Elisabeth Medbøe, som har samarbeidet med Besteforeldreaksjonen.

Truselen mot Arktis
Vi må lære oss å lytte til naturens stemme. sa leder i Besteforeldreaksjonen, Halfdan Wiik, i en appell der han introduserte iskant-danserne. Vi vet i dag, med all den sikkerhet som behøves, at kampen for et levelig klima bare kan vinnes ved at store mengder fossilt brennstoff blir værende der det er, trygt under bakken. Atmosfæren tåler ikke mer CO2-forurensing.

Norge kan ikke basere våre framtidige inntekter på et produkt som snart ikke kan brukes. Vi kan ikke bare være miljøvennlig når fordelene for oss er åpenbare og kostnadene små. Vi kan ikke ha det slik, at våre politikere den ene dagen er bekymra for at havisen i Arktis smelter og at iskanten trekker seg nordover – og den neste dag ser dette som en ny mulighet for nye oljeeventyr i tidligere utilgjengelige områder.

Derfor har vi i Besteforeldrenes klimaaksjon, sammen med en rekke andre organisasjoner og enkeltpersoner, utfordra regjeringa: Hvis dere ikke legger om kursen, må dere forberede dere på å forsvare dere for en domstol.

I Nederland har domstolene nylig gitt miljøinteressene medhold og dømt staten til å forsterke sin innsats for å redusere utslippene. Vi tror det samme kan skje i Norge. Vi har en Grunnlov som sier at naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig betraktning som ivaretar verdiene også for etterslekta.

Når dette så ofte blir glemt og oversett, er det ikke bare i strid med miljøinteressene, men med vanlig sunn fornuft. Oppvarmingen i Arktis er allerede alarmerende. Den skjer nå dobbelt så fort som det globale gjennomsnittet. Forskerne ser for seg en temperaturøkning på 8-10 grader og mer. Vi har ikke annet valg enn å slå på bremsene og få ned utslippene drastisk!

PARAGRIFFEN KOMMER! Syngende besteforeldre med tekstilkunstner Elisabeth Medbøe i spissen. Sang/tekst ved Hege Rimestad: "Når dragen stiger, stiger vi. Synker den, synker vi."

PARAGRIFFEN KOMMER! Syngende besteforeldre med tekstilkunstner Elisabeth Medbøe i spissen. Sang/tekst ved Hege Rimestad: «Når dragen stiger, stiger vi. Synker den, synker vi.»

Strikk og bli klok!
I sommer har besteforeldre over hele landet strikka drageskjell for harde livet og sendt til de to tekstilkunstnerne som har montert dem og gjort dragen enda lengre og flottere og mer fargerik. Se mer om geriljastrikkinga for Grunnlovens § 112 og prosjektet «Paragriffen»: https://gs112.wordpress.com/om 

I alle kulturer forekommer dragen som et viktig symbol. I vestlige kulturer er den farlig og skal bekjempes og betvinges, som St. Georg gjorde. I østlige kulturer er den snill og lykkebringende og blir feiret i store festivaler, fortalte Elisabeth Medbøe publikum på Speaker’s Corner – etter en appell ved leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken. Dragen representerer selve NATURKREFTENE. Og hva gjør vi med dem her i våre moderne vestlige samfunn, som er bygd på en forestilling om at det ikke finnes grenser for vekst?

Lars Haltbrekken med appell om Grunnlovens miljøparagraf

Lars Haltbrekken med appell om Grunnlovens miljøparagraf. Ingen andre land har en slik bestemmelse i sin konstitusjon, sa han. Likevel er den blitt grundig glemt og forbigått av landets myndigheter.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. elisabeth briseid | 15.08.2015

    Skikkelig oppmuntrende! Flott med samarbeid mellom kreative, gode krefter!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*