Rettslig klimaseier i Nederland

bjørghild urgenda
Bjørghild des Bouvrie er organisasjonssekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon, og også bidragsyter til miljøstiftelsen Urgenda. – Mine barnebarn har rett å vokse opp i et trygt klima, sier hun.

Tingretten i Haag har i dag avgjort at staten må styrke tiltakene for å redusere klimautslippene i Nederland. Miljøstiftelsen Urgenda har fått medhold i påstanden om at utslippene i år 2020 må være minst 25 prosent lavere enn i 1990. En av 900 enkeltpersoner som har bidratt til å finansiere søksmålet, er norsk-hollandske Bjørghild des Bouvrie, organisasjonssekretær i Besteforeldreaksjonen. I dag er hun jublende glad. – Dette er en seier for både miljø og mennesker, sier hun. Retten vil gi rettsvern, også i saker mot regjeringen, som ikke lenger kan gjøre som den selv vil. Jeg håper at vi kan se en tilsvarende utvikling i andre europeiske land.

Staten må gi beskyttelse
Partene i saken har ikke vært uenige om at alvorlighetsgraden og omfanget av klimaproblemet gjør det nødvendig å treffe tiltak for å redusere klimagassutslipp. Men basert på statens nåværende politikk, vil Nederland oppnå en reduksjon på maksimalt 17 prosent i 2020. Urgenda har argumentert med at dette er under den normen på 25-40 prosent for utviklede land som FNs klimapanel anser som nødvendig for å holde global temperaturøkning under 2 grader.

Tingretten slår fast at staten har plikt til å beskytte og forbedre livsmiljøet. Det innebærer ansvar for effektivt å kontrollere de nederlandske utslippene. Kostnadene ved dette er ikke uakseptabelt høye, derfor kan ikke staten gjemme seg bak argumentet om at løsningen på det globale klimaproblemet ikke bare er avhengig av den nederlandske innsats. Enhver reduksjon av utslipp bidrar til forebygging av farlige klimaendringer, og som et utviklet land bør Nederland går foran i dette, heter det i dommen.

Se også kommentar i BBC News: http://www.bbc.com/news/world-europe-33253772

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*