Verdens eldre i klimakamp

Gary is Green
ELDREBØLGE FOR MILJØET. Kathleen Schomaker fra Gray Is Green under den store People's Climate March i New York i september 2014:«Elders need to see ourselves as ancestors with a call to action on behalf of the future.»

Eldre mennesker rundt om i verden kan være vårt beste håp for å gjøre noe med det «superonde» problemet med menneskeskapte klimaendringer, skriver Huffington Post i en stort oppslått artikkel 21. mai. Det er et av de mest leste engelskspråklige nettstedene for nyheter og politiske kommentarer. – Kortsiktig tenkning har skapt den klimaknipen vi nå er i. Til tross for gjentatte advarsler fra forskerne, har den rike del av verden holdt fram med å spy ut drivhusgasser i atmosfæren. Både problemer, løsninger, kostnader og fordeler er langsiktige og situasjonen påkaller aktivisme og samhold over generasjonsgrensene, mener artikkelforfatteren Ellen Moyer.

Ressurssterke eldre
De eldre har ofte en følelse av at det haster, og innser at de kan ha forholdsvis få år igjen hvis de vil forvalte arven sin på en god måte, skriver Moyer. – Sammenlignet med yngre generasjoner har de også ofte mer fritid, økonomiske ressurser, visdom, erfaring, økonomisk og politisk innflytelse, en følelse av tilknytning til naturen, og frihet fra bekymringer for jobbsikkerhet, boliglån, osv.

– På 1960- og 70-tallet var mange av dagens eldre aktive mot Vietnamkrigen, de deltok i borgerrettsbevegelsen, og var med og skapte den moderne miljøbevegelsen. De lærte hvordan de skal skape politiske forandringer.

«Pensjonister synes ofte at siden de har jobbet hele livet, skylder verden dem en god lang hvile. Men dette er jo en opprørende tanke, egentlig. Det er i alderdommen vi skal gjøre opp for oss. Ja, vi har jobbet hardt, men vår velstand var avhengig av et stabilt klima og godt vær, rikelig med mat, billig drivstoff, og et anstendig styresett – alt sammen fordeler som våre barn og barnebarn ikke vil nyte godt av hvis vi ikke handler nå.» (filosofen Kathleen Dean Moore)

Besteforeldrenes klimaaksjon er en av flere organisasjoner og grupper som blir omtalt i artikkelen: «Den norske kampanjen arbeider for en egen norsk klimalovgivning, strengere håndheving av eksisterende lover, opphør av nye konsesjoner for oljeboring i Arktis, og slutt på Statoils tjæresandvirksomhet i Canada. De deltok i Folkets Klimamarsi i New York og samarbeider med barn og unge som for eksempel Miljøagentene.» Halfdan Wiik blir sitert: «For meg handler det om kjærlighet og optimisme. Vi eldre har levd våre liv i en verden med store endringer, på godt og vondt. Vi vet at den kan endres en gang til.»

HUFF POST

   Se artikkel: ELDERS TAKE ACTION ON CLIMATE CHANGE 

BKA Huff

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Brita Helleborg | 27.05.2015

  Jeg tror det er helt sant at det er vi i besteforeldregenerasjonen som har mulighet til å legge inn mange arbeidstimer for å sikre at klima på jorden blir bevart til våre etterkommere.

  Tidligere har jeg tenkt at det er de unge som vil endringer i verden og som har drivkraften til å gjennomføre dette. Jeg har tenkt mer over dette og innsett at de unge har det travelt med å finne ut av livene sine, finne ut hvor de skal bo og finne ut hva jeg skal jobbe med, og etablere ser i yrkeslivet, og ikke minst ta vare på den aller yngste generasjonen. Med så mange nære problemstillinger å tenke på vil en ting som klima, som ikke er rett opp i dagen hele tiden lett føles som for mye og overveldende.

  Når jeg fikk vite at jeg skulle bli bestemor flyttet perspektivet mitt seg plutselig 100 år frem i tiden og min drivkraft for å gjøre noe/det som er nødvendig for å sikre at vår elskede planet blir et godt sted å bo for mitt barnebarn og alle andre som bor i vår verden ble mye tydeligere for meg. Jeg vil bidra nå og i mange år framover. Jeg har laget en liste over ting jeg tror er nyttig for at jeg skal kunne bidre med stor kraft i dette arbeidet i mange år.

  * Trene slik at jeg sørger for å holde meg i fysisk brukbar form
  * Spise mat som gir næring til kropp og hjerne
  * Bearbeider nye og gamle dårlige opplevelser som kan forstyrre min tenking
  * Sove slik at jeg får hvilt og restituert slik jeg har behov for akkurat i den aktuelle situasjonen
  * Gjøre ting hver eneste dag som gir meg glede i livet

  Det er viktig at disse tingene er noe jeg vil selv, og ikke en liste med krav som blir tredd nedover ørene mine. Jeg ser at det ser strengt ut, men egentlig er det spennende og gøy. Det er ikke slik at jeg fikser alt dette, men jeg er i en prosess for å finne ut av det, og det er en framgang. Livet er supert!!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*