Hurra for sykkelruss!

Skjermbilde oddbjørgDet er mange måter å være aktiv. I Romsdals Budstikke sørger besteforeldreaktivist og hageentusiast Oddbjørg Langset for at det stadig drypper inn små kommentarer. Som denne, til jentene som har valgt sykkel i stedet for russebil: – Lykke til med sykkelaksjon i russetida! Dyrt, tidkrevende og forurensende med gamle russebiler. Håper guttene tar etter. Flaut å lese om knutereglene, sex og alkohol er lite kreativt. Håper dere også går foran med dyrkeknute, ombruksknute, hjelpeknute, edruknute, grensesettingsknute, sminkefriknute, – foreslår ei mormor i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Små drypp i hverdagen
Det skrives spaltemetere om global oppvarming, CO2-forurensing, regjeringens jag mot iskanten og togradersmålet som står i fare. Bestemor Oddbjørg Langset i Molde leser det og verdsetter det, men vil være en annerledes stemme, nærmere hverdagen, uhøytidelig og upretensiøs. – Klima angår alle, så jeg bidrar med mitt og satser på at noen har glede av det, sier hun. Og så skriver jeg så kort jeg kan, det tar et minutt å lese, ikke det engang. Intensjonen min er vel å påvirke med små drypp, inntil de kommer på det sjøl, for da er det jo plutselig rett! Her er et par av minuttartiklene hennes fra i vår:

sykkelruss 4Morsbuketten
Her jeg ser ut over det hvite landskapet rundt meg, blir det naturlig å tenke at avskårne/friske blomster ikke er så naturlig nå. De er dyrket fram med store CO2-utslipp i drivhus eller flybårne i store mengder. Mange har likevel fått den vane at handlelisten også inneholder en bukett friske blomster til stuen. Men de hører ikke til om vinteren. Mye tankegang og verdigrunnlag som trenger å bli endret raskt, tenker ei mormor i Besteforeldrenes klimaaksjon. (7. februar)

Treningsråd
Heldig, den som kan legge sin energi inn i globalt perspektiv! Småbruk/parselldyrking er en god treningsbedrift, som gir sunn matglede. Der økes muskelmassen, fettprosenten senkes, og det blir livsstilsendring, iflg. treningssenterterminologi. Du yter maks ved å kutte ut alle bensindrevne hjelpemidler. Du utvikler et kostholdsprogram som reduserer den globale oppvarmingen. «12 weeks in hell» kan oppleves i høgsesongene. Det er rett investering i helsa, gir mye knebøy, markløft, «hiptrust», militærpress og planketrening. Noen dager er du sliten. Trøst deg med at småbrukere er med på å berge kloden. Byplanleggere må også skjønne at dyrkingsareal må avsettes inne i by. Fortetting er ikke hele klimaløsninga, mener ei mormor i Besteforeldrenes klimaaksjon. (23. februar)

Bevare myr
Myr er et naturlig karbonlager. Viktig for oss! Men torv er blitt storindustri. En tredjedel av myra Jødalsmåsan ved Gardermoen, er f.eks. tatt ut i 2014. Det tilsvarer 150.000 privatbilers karbonutslipp. Mat skal dyrkes i matjord, ikke i torv og kunstgjødsel. Mange kan benytte seg av RIRs reduserte avgift, når vi lager vår egen kompost.  – Folk er «tullin»! De kjøper jord i poser på butikken, husker jeg at en sa for mange år sia. Nå kjøper vi 10 sekker i slengen. Men når naturen slår tilbake, så slår den hardt, advarer er ei mormor i Besteforeldrenes klimaaksjon. (24. april)

Skjermbilde oddbjørg 2

Holdningsdannelse og det gode eksempel: Atferden viser hva man forstår, sier Oddbjørg Langset, her med barnebarnet Marthe, i et intervju med «Naturligavis» – informasjonsmagasin fra Romsdalshalvøyas Interkommunale Renovasjonsselskap. Se intervjuet her:
http://www.rir.no/site/img/162/47091_Naturlig_Avis_Nr.1_2015_.pdf

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Anne-Margrete Hansen | 16.05.2015

    Bra jobba, Oddbjørg! Fint at noen kommer med alternative forslag til russen! Ha en fin 17.mai.

  2. Oddbjørg Langset | 21.05.2015

    Takk for dette! Jeg fortsetter med mine små drypp i Påtråden i Romsdals Budstikke, slik som dette, som kom inn i avisa forleden dag, etter de store oppsigelsene i offshore-næringa her i regionen, samt at Natur og Ungdom etterspør hvilke arbeidsplasser som blir i framtida:
    KUTTPOLITIKK ER FEIL
    Bra at ungdom engasjerer seg i arbeidsplasser for framtida! Kuttpolitikk som blå regjering og liberalkapitalistiske EU, klamrer seg til, har vist seg å gi ingen arbeidsplasser. Keynes lære gjelder fortsatt: Sysselsetting er løsninga i nedgangstider – så folk får lønn, betaler skatt, øker kjøpekrafta og produksjonen. Arbeiderpartiregjeringa har slik ideologi. Men produksjonen må være klimavennlig! Natur og Ungdom, Ungt entreprenørskap, Innovasjon Norge, politikere, næringslivstopper, utdanningssjefer o.l. må satse raskere på å utvikle fagkompetanse for omstilling til en grønn framtid. Fornybar energi og folkintensivt arbeid i globalt klimaperspektiv er mye av løsninga, tenker ei mormor i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*