NTB om «Besteforeldre på barrikadene»

ntb 1
Aktivister fra lokallaget i Oslo synger foran Stortinget.

Ikke alle besteforeldre vil legge seg ned og slikke sol i Syden, forteller NTB i en artikkel  som i påska har vært gjengitt i flere aviser. Reportasjen er fra en av de faste månedlige markeringene foran Stortinget. Oppslutningen er upåklagelig, og denne gangen samles det inn underskrifter for flere grønne arbeidsplasser, i forkant av konferansen «Broen til framtiden»: – De har båret plakater, telt og brosjyrer og tatt på seg røde hatter merket med «Besteforeldrenes klimaaksjon» over det grå håret. Lederen i Oslo og omegn, Linda Rundquist Parr, står midt i ringen: «Da er det siste innspurt for 100.000 klimajobber», sier hun.

Går for sakte
De sprer seg. Går mot folk som tilfeldigvis passerer Eidsvolls plass utenfor Stortinget denne formiddagen i mars. Ikke bare gamle, også unge, nylig myndige, skriver under på listen besteforeldrene bærer rundt. Én gang i måneden aksjonerer de her.

Tidligere biskop Laila Riksaasen Dahl er ett av flere aktive medlemmer. – Vi kan ikke vokse oss inn i himmelen, sier hun. Dahl fikk tid til å engasjere seg da hun gikk av med pensjon i fjor. Hun synes å merke økt forståelse blant politikere og befolkningen for at noe må gjøres. –  Nå ser man at før eller siden må man finne på noe annet enn oljen. Det er forferdelig viktig at det går gradvis, og at vi begynner i tide. Politisk går det altfor sakte, mener hun.

NTB 2Politikerne i tale
Snart dukker en politiker opp: Ola Elvestuen (V) blir lynraskt huket tak i og fortalt hvor viktig klimasaken er. Han blir stående og prate og nikke enig, før han haster inn på Stortinget. Besteforeldrene har varslet samtlige partier på forhånd, bedt om at de kommer ut og snakker med dem. Snart kommer meningsfelle Rasmus Hansson (MDG), som får skjøvet underskriftslisten for medlemskap mot seg.

– Men jeg er ikke besteforelder ennå, sier han. – Det trenger du ikke være, er det gledelige svaret.

Hansson er overbevist om at Besteforeldrene utgjør en forskjell. – De bidrar til å vekke opp den svære andelen mennesker i Norge som er godt voksne, og minner om det ansvaret vi som begynner å bikke over i de grå hårene, har for de unge som kommer etter oss. Det er jo ikke så mye politisk aksjonisme blant godt voksne folk i Norge.

Birgitte Grimstad (79) har vært visesanger siden 60-tallet, og leder an når gjengen stemmer i miljøsang.

Må ta ansvar
Initiativtaker til Besteforeldreaksjonen og leder av styringsgruppa, Halfdan Wiik, trekker fram tre saker som spesielt viktige for Besteforeldreaksjonen akkurat nå: Å bringe klimaspørsmål opp i kommunevalget til høsten, å bevare myrområdet Jødahlsmåsan i Ullensaker og Nes kommune – myr er naturens egen form for karbonfangst og lagring, og å fortsette å kjempe mot Statoils tjæresandutvinning.

– Dessuten er vi altså veldig opptatt av nye grønne arbeidsplasser. Barnebarna skal ikke bare slippe å få en klimakatastrofe i fanget. De skal ha et arbeid å gå til også, sier han.

Wiik medgir at besteforeldrenes egen generasjon må ta sin del av ansvaret for klimautfordringene. – Det er en av grunnene til engasjementet. Når vi har skapt problemene, får vi prøve å bidra til å løse dem, sier han. Et av målene er  et internasjonalt nettverk av miljøengasjerte besteforeldre. De håper å få til et møte i Paris til høsten, i forbindelse med klimatoppmøtet der.

NTB 3Likevel vondt
En annen av besteforeldrene som demonstrerer utenfor Stortinget, er Harold Leffertstra (69). Etter fjorten år i Miljødirektoratet pensjonerte han seg i fjor , og fikk tid til å engasjere seg ytterligere.

– Miljøproblemene kan gi konflikter og store lidelser. For min del spiller det strengt tatt ingen rolle hvordan verden ser ut om 50 år, da er jeg ikke her lenger, men det gjør likevel vondt å tenke på. Jeg har hatt et godt liv. I den tiden jeg har igjen, kan jeg gi noe tilbake, sier han.

Etter to timers tid har besteforeldrene samlet inn 130 underskrifter og er storfornøyd. De pakker ned teltet, samler plakatene, underskriftslistene og brosjyrene – og går videre.

(Tekst NTB, Kjersti Blehr Lankan)

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Ola Dimmen | 03.04.2015

    Flott, inspirerande og viktig medieoppslag! Korleis kom det i stand, kva er trikset?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*