Fint å komme i gang i Grenland

Finn Alfhild
Finn og Alfhild på trammen hjemme i Skien. De to pensjonistene ser fram til å gjøre en innsats for barnebarnas klima sammen med andre eldre i Grenlands-området.

God oppslutning i Skien mandag kveld om foredrag og oppstartmøte for den lokale Besteforeldreaksjonen. Mange kom etter å ha lest intervjuer i TelemarksAvisa og Varden med Alfhild Berg Johnsen og Finn Sigurdson, initiativtakere sammen med Susanne Rimestad. «Jeg ble bestemor for ti dager siden, så nå synes jeg det haster veldig med å komme i gang!» sa en av møtedeltakerne. Andre var ikke besteforeldre selv, fortalte de, men ville gjerne bli med og heve fanen for den grunnlovsfesta retten barn og unge har til å arve et sunt og godt miljø. Og for en verden der det går an å tenke langt fram i tid uten angst for en ødeleggende klimautvikling.

Må bli en pressgruppe
Vi har til sammen ti barnebarn og fire oldebarn, forteller Alfhild og Finn i en samtale med TelemarksAvisa. Jeg tror ikke vi tør å snakke med dem om klimatrusselen så mye som vi burde. Det er så stort og skremmende. Derfor må vi engasjere oss sammen med andre besteforeldre. Vi kan jo ikke bare late som om miljøskadene ikke skjer. Da blir det bare verre.

Finn humrer litt til spørsmålet fra avisa om hvor langt besteforeldreaksjonistene er villige til å gå. Noen lenkegjeng har vi ikke tenkt å bli, forsikrer han. Målet er at vi skal bli en så stor pressgruppe, sammen med yngre generasjoner, at politikerne ikke tør å ta andre valg enn de som er miljømessig riktige.

Vi innbiller oss at vi har viktig livserfaring å bidra med, føyer Alfhild til. Og i alle fall har vi et spesielt ansvar for å stå opp og gjøre det vi kan. Det er ikke rå, kortsiktig utnyttelse av ressursene på jorda og menneskene vi trenger nå. Vi trenger langsiktige, gode tanker.

Vi holdes for narr
Leder i Besteforeldreaksjonen, Halfdan Wiik, trakk i kveldens foredrag fram et sitat fra statsministerens nyttårstale: «Behovet for omstilling gir oss en mulighet til å skape et bedre og grønnere samfunn. Norge har et ansvar for å gjøre en forskjell i arbeidet for å begrense klimaendringene. 2015 blir et viktig år for klimaet.»

– Erna har jo helt rett i dette. Problemet er at hun har så mye mer galt enn rett. Når hun peiser på for oljeutvinning inn i solnedgangen, bygger motorveier, lar Statoil drive med tjæresand og Oljefondet med kull, så latterliggjør hun budskapet fra klimaforskerne. Velgerne blir holdt for narr!

Det er lett å bli forvirret når vi har politikere som snakker på denne måten, sa Wiik. Men vi besteforeldre har vært ute en vinterdag før. Hvis det er noe vi har fått nok av gjennom et langt liv, så er det fagre ord. Gi oss resultater, kjære statsminister! Få ned utslippene! Vern Lofoten! Slutt å subsidiere oljeindustrien! Så skal vi på vår side love å slutte å snakke om narrespill. Men ikke før.

Odvar Ramsvik leste egne miljødikt

Oddvar Ramsvik leste egne dikt og minnet om at miljøødeleggelsene ikke bare rammer oss mennesker.

ÆRFUGL I OLJE
(etter FullCity-forliset)
Svart, glinsende sitter du –
urørlig som en statue
venter håpefullt på
en rask og barmhjertig død

Din skinnende fjærprakt
er borte –
dekket av det uforståelige, vonde

Aldri mer
skal dine sterke vinger
løfte deg
mot himmelen

aldri mer
skal din stemme synge
over salt sjø

Hvor lenge tør vi
mennesker fortsette
å la naturen og våre medskapninger
betale
vår velstands dyrt kjøpte pris

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Sven Ake Bjorke | 13.01.2015

    Så bra! Gratulerer.
    Det er på tide å tale i klartekst. Tiden for tvil er over. Vi har latt oss dupere lenge nok av åleglatte eller feige politikere og lurendreiere som påstår de er forskere men som i realiteten er kjøpt og betalt av internasjonal fossil-industri. De er i ferd med å ødelegge framtida for våre barn. Skal vi virkelig finne oss i at noen få oljemilliardærer skal få drive med masse-ødeleggelse for å tjene ytterligere noen skitne og blodige petro-dollar?
    Stå på!
    http://ufbutv.com/2015/01/06/make-2015-a-climate-year/

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*