Verdens koseligste klimatiltak

levend elysNorge har Europas største forbruk av levende lys per innbygger. Vi bruker nesten 30 000 tonn i året, av høyst ulik kvalitet. Svanemerket opplyser at hvis alle hadde vært laget av stearin, og ikke parafin som er et oljeprodukt, ville klimagassutslippene blitt redusert like mye som ved å fjerne over 21 000 biler fra veiene. De lysene som slipper gjennom miljønåløyet, består av minst 90 prosent fornybar råvare, dvs vegetabilske oljer som ikke slipper ut ekstra CO2 ved brenning. Ikke soter de så fælt, heller. – Mørke høstkvelder blir lune og fine når du tenner lys. Bruker du svanemerka lys, gjør du i tillegg kloden en tjeneste, skriver Svanemerket.

Det er 48 svanemerka stearinlys på det norske markedet, og de selges gjennom de vanlige butikkjedene. Telys med aluminiumskopp godkjennes ikke. Det er et svært energikrevende metall, uten gjenbruksordninger. Men nå finnes det et alternativ (foreløpig bare hos Clas Ohlsson): en gjenbrukbar glasskopp og lys av stearin. Når telyset er brent opp, putter du bare et nytt stearinlys i koppen. Dersom alle de millioner telys som brennes på et år er slike refill-lys, sparer vi 200 tonn aluminium. Dette er grønn innovasjon på sitt aller koseligste, sier Anita Winsnes, direktør i Svanemerket.

anita wDen omstridte palmeoljen finnes ikke i dagens svanemerka lys. Der er fordi Svanen stiller svært strenge krav til sertifisering, sier Winsnes. Bare dersom produsenten kan dokumentere at dyrkingen av oljepalmene er miljømessig forsvarlig, og samtidig kan dokumentere sporbarhet helt tilbake til der treet stod – og vi kan stole på dokumentasjonen – kan vi godkjenne det. Dette har ingen klart til nå, og derfor er det ikke palmeolje i noen svanemerkede lys i dag.

 

Spre klimavett,
del denne saken!