Lek og alvor i nytt barneblad

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    søndag 14. des 2014
  • AV:
    Redaksjonen

joner 2Et nytt «gammeldags» barneblad, med alvor og sprell og brettefigurer og gåter – er det noen som våger å satse på noe slikt i våre dager – der ungene våre fra morra til kveld sitter med nesa i dataspill og digital underholdning? Ja det finnes, utrolig nok. Det modige mennesket heter Tone Bergli Joner, bestemor til tre, utdannet tegner og dukkespiller. Hun har gitt ut fagbøker, også for barn, og mange hobbybøker. Den mest kjente er Trolldeigboka (1990) som noen kanskje finner fram igjen nettopp i disse dager. Det gammeldagse nye bladet hennes er også laget for å skape og støtte opp om barns miljøengasjement, forteller hun.

Kjøkkenvei til miljøkunnskap
Jeg merker jo at folk flest blir stadig mer engasjert i klima og miljø, men det går sakte, altfor sakte! Vi sloss mot likegyldigheten, sier Tone Bergli Joner. Mange tar seg av de store linjer og internasjonalt samarbeid. Andre støtter miljøorganisasjoner både for barn, voksne og besteforeldre. Da får vi vite mer og får inspirasjon. Men kan vi gjøre enda mer, tro? For å nå fram til dem som ikke er så interessert i miljø eller klima?

Jeg begynte å tenke: Finnes det en kjøkkenvei? Kan vi bruke den til å komme forbi klima-apatien? Ikke ved å kreve store ting. Nei, men enkle ting, som er bra for miljøet. Kanskje denne veien kan gå via barna? Ikke for å skremme. Nei, ved å gi dem … og foreldrene … og besteforeldrene smarte, konkrete ideer som er overkommelig å få til, pluss litt kunnskap på kjøpet. Kanskje får de tro på at det nytter og lyst til å gjøre mer? Muligens bevisstgjorte nok til velge miljøvennlige politikere ved neste korsvei?

barnas bladBarnas Blad blir til
Jeg bestemte meg for å lage et blad som jeg håpet ville bli så muntert og fargesprakende at barn mellom ca 4 og 11 år, ville like det. Heldig for meg at tegneren Solveig Lid Ball sa ja til å lage layout og «sette bladet» digitalt. Hun er kjent fra bøker som «Sanger på fanget» og «Sanger rundt juletreet». 10. desember sendte vi bladet vårt ut. 32 sider, fulle av aktiviteter, papirbretting, papirdukker, hobbyideer, kurs i å male og spille ukulele. Lek med bokstaver og ord, gåter, rim, tegneserier, eventyr …

Miljøstoff er det også. I Jungelspillet er det bygget inn litt info om regnskogen. På Grønn side får leserne en bitteliten oppgave, som å bruke en plastpose to-tre ganger før man kildesorterer den. For å spare olje og alt det vi bør bruke mindre av, og noen hundretusener av sjødyr fra å dø med magen full av ørsmå plastbiter.

side grønnMen så var det å få solgt …
Problemene meldte seg fort. Jeg var naiv og trodde jeg kunne tilby Barnas Blad i Narvesen-kiosker, som eies av Reitan-gruppen, forteller Tone. Da måtte jeg gå via Interpress, som også selger til matbutikker. Men Interpress sa nei. Barnas Blad var ikke kommersielt nok. De foretrekker prinsesse- eller monsterblader. Barna selv har knapt andre valg (og velger dem ut selv på grunn av plastleken som de ser gjennom omslaget).

En løsning er å annonsere selv i blader for barnehager, lærere og besteforeldre. Men det er dyrt, så i tillegg trykket jeg løpesedler som jeg og barnebarna har lagt ut på T-banen i Oslo. Vi skjønte også at vi måtte ha noen lokkemidler. Så vi har brettet små poser av matpapir, fylte dem med ca 50 gummistrikker, såkalte looms, som du kan lage armbånd av og gi bort. Dette er blitt veldig populært hos både jenter og gutter, og følger nå med bladet.

Etter mye strev håper Tone at det løsner litt. Butikkkjeden «Sprell» har sagt ja til å selge Barnas Blad. Det samme har «Riktige leker». Den som vil abonnere på tre, fem eller ti nummer av bladet, kan også gå inn på hjemmesiden www.barnasblad.no

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!