Verdens største klimamarsj går i morgen

Ellen STEllen Schei Tveitdal og fem andre besteforeldre fra Aust-Agder reiser til New York for å delta i Folkets Klimamarsj 21. september, forteller Agderposten 19.09: «Når verdens ledere møtes til helgen i forbindelse med FN-toppmøtet Climate Summit, kommer flere hundre tusen mennesker til å markere engasjement. Blant dem er seks besteforeldre fra Arendal og Froland. De utgjør halvparten av den norske delegasjonen fra Besteforeldrenes klimaaksjon. Under felles parole med sin canadiske søsterorganisasjon For Our Grandchildren vil de oppfordre verdens besteforeldre til å forene krefter i kamp for en fossilfri fremtid.»

Allierer seg med barnebarna
– Vi vet nå med sikkerhet at vi endrer klimaet på grunn av menneskeskapte klimagassutslipp, sier Ellen Schei Tveitdal til avisen. Det vi også er fullstendig klar over, er at vi som tilhører besteforeldregenerasjonen i Norge og hele den vestlige verden har den høyeste velstandsvekst og de tryggeste livsvilkår noensinne i menneskenes historie.

Skjermbilde AgderpostenHun mener det derfor bare er to alternativer: Lukke øynene eller ta grep.

– Vi kan enten lukke øyne og ører for fakta, leve trygt de neste 20 årene og overlate en usikker fremtid til våre barnebarn. Eller vi kan alliere oss med barnebarna våre og arbeide for at politikerne blir nødt til å ta nødvendige skritt for å redusere krisene som vil oppstå, sier Schei Tveitdal, som minner om at vår historie viser at folkebevegelser har hatt avgjørende betydning for politiske og sosiale endringer i samfunnet.

Den internasjonale sammenslutningen av bekymrede besteforeldre etterlyser «et nytt moralsk lederskap». Til kritikere som kan komme til å påpeke at de bidrar til økt CO2-utslipp ved å fly til New York, har Tveitdal følgende beskjed:

– For oss som reiser er dette en kombinasjon av ferie og arbeid. Slik oljeselskaper og oljelobbyer samarbeider, må også vi møtes og delta for å vekke engasjement. To av Tveitdals barnebarn på 11 og 15 år vil også være med på reisen.

 

Spre klimavett,
del denne saken!