Tror på vending i klimapolitikken

Svei NYEt globalt krav er i ferd med å få politikere til å reagere, sier Svein Tveitdal til NRK Sørlandet. I forkant av klimatoppmøtet som starter i New York i dag, har den tidligere FN-direktøren demonstrert i gatene for Besteforeldrenes klimaaksjon, sammen med 400.000 andre aktivister. – Jeg håper dette kan bli det vendepunktet verden trenger. Nå begynner grasrota å forstå at vi har veldig kort tid på oss til å forhindre en klimakatastrofe. Den siste rapporten til FN sier 15 år. Vi må vi redusere utslippene med sju prosent i året istedenfor å øke med to og en halv som nå. Politikerne må ta tak og bestemme seg for en mye tøffere klimapolitikk.

Paris-toppmøtet blir avgjørende
Tveitdal mener politikere så langt har vært forsiktige å gjøre miljøvedtak som får konsekvenser for folk flest. De har vært redde for negative velgerreaksjoner. – Men det som skjer nå tror jeg kan være et vendepunkt, der politikerne skjønner at de må føre en mer aktiv klimapolitikk, også for å bli gjenvalgt, sier han.

Han har ingen tro på avgjørende endringer under klimatoppmøtet i New York, men tror likevel det kan bli gjort viktige vedtak fram mot det viktigere møtet i Paris neste år.

– Antagelig vil Climate Summit her i New York bli en ny skuffelse. Jeg har ikke store forventninger, men det kan være vi nå står i en prosess som ender med at verdens ledere tar tak, sier Tveitdal. – Vi må ha en dramatisk satsing på fornybar energi, og legge store restriksjoner på kull, olje og gassproduksjon.

Han minner om at to tredeler av kjente fossile reserver må bli liggende i bakken. – Så langt har ikke norske politikere vært villige til å gjøre noe som helst med å legge restriksjoner på norsk olje- og gassproduksjon. Det vil være helt nødvendig for å nå globale klimamål, sier Tveitdal til NRK.

Kilde: http://www.nrk.no/sorlandet/vil-ha-toffere-klimapolitikk-1.11946491

God stemning under den store demionstrasjonen i New York: besteforeldreaksjonister fra Arendal i samtale med klimaminister Trine Sundtoft og Heikki Homås fra SV.

God stemning under den store demonstrasjonen i New York: besteforeldre fra Arendal i samtale med klimaminister Trine Sundtoft og Heikki Holmås fra SV (fra reportasje i Agderposten)

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*