Ikke flere store ord. Handling nå!

SkjermbildeBesteforeldre NY
Dette er ikke noen vanlig pensjonistgruppe på amerikatur, kommenterte NRK-reporter Gro Holm, det er besteforeldre ute for å endre verden. Det ble en dyp og stor opplevelse, sier Birgitte.

Dette er ingen vanlig pensjonistgruppe på tur, det er besteforeldre som vil forandre verden, sa reporter Gro Holm for NRK Dagsrevyen i går kveld, der New York-delegasjonen fra Besteforeldreaksjonen til People’s Climate March fikk stor oppmerksomhet. «Er det noe som er tradisjon i Norge og alle andre land, så er det at besteforeldre tar vare på ting for sine etterkommere», sa Mette Newth. «Men klodens klima, det har vi ikke tatt godt nok vare på!» Med tusenvis av demonstrasjoner verden rundt må det snart begynne å skje noe, sa Svein Tveitdal: «Politikerne må nå vise at de kan gjøre en mye bedre jobb enn de har gjort så langt».

NY ut av tjæresandMarkeringer i flere norske byer
Avaaz sto i spissen for arrangementet i Oslo, med et imponerende tog opp Karl Johans gate, og med taktfaste rop vekselvis på engelsk og norsk: «No more promises! Action now!» og «Handling NÅ!». Mange hundre var med da deltakerne samlet seg på Eidsvolls plass, til et to timer lange arrangement, med taler, kunstneriske innslag og appeller.  Markeringer som dette er menneskelige ladestasjoner som vi trenger for å styrke oss i kampen for fornybarsamfunnet, sa Andreas Ytterstad fra Concerned Scientists. Og det blir flere slike framover mot klimatoppmøtet i Paris neste høst.

Nærmere en halv million mennesker deltok i People's Climate March i New York.

Over 400.000 mennesker deltok i People’s Climate March i New York, fulgt av hundretusener over hele verden.

Finn Bjørnar Lund fra styret i Besteforeldreaksjonen er godt fornøyd med oppslutningen. Bannere og plakater knyttet an til markeringene internasjonalt. Besteforeldrene i Oslo bar samme banner som de norske i New York, knyttet an til canadiske og amerikanske besteforeldre.

– Vi er blitt utfordret i hverdagen til å ta kontakt med våre venner og kolleger, kjente og ukjente og slik bidra til stadig sterkere mobilisering. Det trengs og kan bli særlig viktig nå når Stoltenberg, Statoil-direktøren og klimaministeren gjør hva de kan for å berolige oss alle med at både økonomisk vekst og klima kan løses samtidig. Vi skal ikke slå oss til ro med slike invitasjoner til å bli passive, men snarere styrke hverandre på nye «ladestasjoner»!

Besteforeldrene i Trondheim var både synlige og hørlige!

Besteforeldrene i Trondheim var både synlige og hørlige!

Også i Trondheim var det fin stemning og engasjement og en god blanding av organisasjoner. Vi var vel ca. 200 til sammen, forteller Ola Dimmen, som også er leder for Besteforeldres populære rangleorkester. «Vi sang før marsjen byrja frå Olav Trygvasson statuen på torget, og ropte ‘Vi må redde klima no’ under vegs i toget medan vi dundra og slo på kassa og rangla etter beste evne.»

God stemning under dagens fellesmarkering i Molde!

God stemning under dagens fellesmarkering i Molde!

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Odd Skaug Syvertsen | 29.09.2014

    Som norsk deltaker i klimamarsjen i New York, vil jeg hevde at dette noe av det største jeg har vært med på i mine 69 år! De norske besteforeldrene var en fantastisk fin gruppe som markerte seg tydelig og med verdighet. Selv om marsjen tok 4 timer, var hvert steg en opplevelse da tilskuere jublet og heiet på oss. Tenk norske besteforeldre komme helt til New York for å gå i protesttog!! Mange gode tilrop og tommeltotter i været fikk vi. Det store banneret og «vestene» som Birgitte hadde laget samt de røde hattene vi bar, gjorde oss svært tydelige. Stillheten 2 minutter på kl 13.00 var nesten virkelighetsfjern. At ca 400.000 mennesker kunne være så stille og med armene strukket i været, var helt utrolig. Det kjempebrølet som bølget gjennom røstene til 400.000 mennesker på en gang, framkalte frysninger på ryggen!!!
    Min kone Toril Storeng og jeg er svært takknemlige for å få lov til å oppleve en slik fantastisk hendelse. Hjertelig takk til alle deltakerne som bidro til det fine samværet.

    Odd Skaug Syvertsen

  2. Sven Ake Bjorke | 30.09.2014

    Marsjen er uforglemmelig. Men det er bare å stå på. Neste marsj blir i Paris mot slutten av neste år

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*