«skog og lyng er på vikende front …»

Sidsel 2012Sidsel Mørck (født 1937) er kjent som en samfunnsengasjert forfatter med et stort antall diktsamlinger, novellesamlinger, romaner og barnebøker. En gang i måneden presenterer hun utvalgte dikt og diktere for oss.

Månedens dikter er Fredrik Fasting Torgersen, med et dikt fra 1973, mens han satt isolert på Ullersmo, dømt for drap. Som dikter er han ofte preget av besk satire. «Det er fortsatt et åpent spørsmål om justismord. Og et åpent spørsmål om han, under andre vilkår, kunne gjort mer ut av sine litterære evner», skriver Sidsel Mørck.

SEIERN ER VÅR

Seiern er vår.

Snart har vi vunnet
skog og lyng
er på vikende front

fiskearter
er nedkjempet

selv himmelen
skjuler seg
bak et røkteppe

dette går bra
– seiern er vår.

 

Dette diktet er hentet fra samlingen Et lite brev, som kom på Gyldendal i 1973. Men debuten skjedde året før med diktsamlingen Særmelding. Begge samlingene er skrevet mens Fasting Torgersen satt i fengsel, dømt for drap på en ung jente. Han fikk dommen i 1958 og slapp ikke ut før i 1974.

Jens Bjørneboe var en av de mange som engasjerte seg sterkt i denne saken. Han mente at dette dreide seg om et justismord, og han var hyppig på besøk i fengslet hvor han også oppfordret Fasting Torgersen til å skrive mer. Rådet ble fulgt, og et par år FFTetter løslatelsen kom romanen Hevnen. Bjørneboe gjorde selv denne saken til litteratur gjennom en rekke essays og i skuespillet Tilfellet Torgersen.

I dag er Fasting Torgersen 79 år, og støttespillerne arbeider iherdig, med professor Ståle Eskeland i spissen, for å få saken gjenopptatt. Det er fortsatt et åpent spørsmål om justismord. Og et åpent spørsmål om Fasting Torgersen, under andre vilkår, kunne gjort mer ut av sine litterære evner.

Spre klimavett,
del denne saken!