Ny regjering, ny klimapolitikk?

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 11. sep 2013
 • AV:
  Redaksjonen

solbergRegjeringen Solberg vil etter alt å dømme ha med klimafornekterpartiet FrP. Hvordan vil det merkes? Vil klimapolitikken bli enda mer retningsløs enn den har vært? Eller vil Venstre og KrF sørge for en tydelig kurs, med vern av Lofoten som et ufravikelig krav? En av dem som ser nye muligheter etter valget, er Anders Bjartnes, leder i Norsk Klimastiftelse. «Det nye Stortinget gir gode muligheter for en dreining av politikken i klimariktig retning», skriver han i magasinet Energi og Klima. «Ola Borten Moe rydder skrivebordet og Rasmus Hansson tar plass på tinget. SV klarte seg, KrF og Venstre er styrket, og Arbeiderpartiet må utvikle ny politikk.»

Grønne løft på Stortinget?

Et viktig moment er at Stortingets rolle styrkes når det gjelder muligheten til å utvikle alternativ politikk, mener Bjartnes. Han og Norsk Klimastiftelse er på kort tid blitt en viktig aktør i den norske klimadebatten, med særlig fokus på norsk oljepolitikk.

 • For det første rykker Rasmus Hansson inn for De Grønne. Han blir en enslig svale, men vil representere en konstant og konsekvent utfordrerstemme.
 • For det andre kommer SV i opposisjon. Bård Vegar Solhjell bør ta rollen som lederen for Stortingets miljøopposisjon, der klima og energi ses i sammenheng.
 • For det tredje er Venstre styrket. Partiet får representanter med interesse for – og innsikt i – klima- og miljøspørsmål, og det får helt andre ressurser i stortingsgruppen.
 • For det fjerde vil et Arbeiderparti i opposisjon måtte gå på leting etter nye og fremtidsrettede løsninger og ideer som kan bringe partiet tilbake til makten, og det gir større rom for politikkutvikling som er frigjort fra samfunnsøkonomenes nakketak.

Les hele artikkelen i Energi og Klima

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Finn Bjørnar Lund | 11.09.2013

  Ja, det må være lov til å håpe på en mer aktiv satsing på bl.a. alternativer til fossilenergi. Som WWF har pekt på, har Arbeiderpartiet hittil vist seg som den største sinken. Om vi kan håpe på et at «Oljefondet» blir mer opptatt av etikk og miljø, og mindre av spekulasjon, er vel for mye å håpe på.
  Finn Bjørnar Lund

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*