Bra dokumentar om klimamatematikk

McKibbenÅrets Sofiepris-vinner, forfatteren Bill McKibben har som ingen andre bidratt til å reise en klimabevegelse i USA, med krav om frigjøring av det politiske systemet fra makta til de store oljeselskapene. I dokumentarfilmen «Do The Math» – nå med norske undertekster – ser han nærmere på problemet, og mulige løsninger. Sentralt står tre enkle tall:
2 ° C – alle nasjoner er enige om den akseptable grense for global oppvarming
565 – gigatonn CO2 som ville føre til to grader oppvarming
2765 – gigatonn CO2 som oljeselskapene har i sine reserver

Respekt for fysikkens lover 

De store oljeselskapene er lovbrytere, hevder Bill McKibben. De bryter ikke statens lover, men fysikkens. Hvis de får gå videre med sine forretningsplaner, og utvinne alle kjente reserver av olje, kull og gass, vil det gå veldig galt med planten og våre alles livsvilkår.

Allerede nærmer vi oss en grense for hva planeten, menneskenes hjem, kan tåle: «Vi er ikke lenger på et punkt der vi kan prøve å stoppe den globale oppvarming. Det er for sent for det. Nå gjelder det å prøve å holde oppvarmingen fra å bli en komplett og total katastrofe.»

Superprofittørene

Selv om denne filmen handler om tre enkle, grunnleggende tall, er det flere tall vi også bør merke oss:

137 000 000 000 $ – ett års overskudd for de fem største oljeselskapene
375 millioner $ – daglig overskudd for de samme fem oljeselskapene
100 000 $ – daglig lønn til administrerende direktør i Exxon
440 000 $ per dag – brukt på lobbyvirksomhet mot den amerikanske kongressen

Det er mao. ikke vanskelig  å se hva som driver disse selskapene til å fortsette med det de gjør, til tross for konsekvensene for klimaet og menneskeheten.

Galt å tjene penger på ødeleggelsene

Hva er så løsningen? McKibbens svar er å få andre selskaper, pensjonsfond, kirker, universiteter, kommuner, etc. til å trekke sine investeringer ut av oljeselskapene. «Ta pengene fra problemskaperne – gi dem til problemløserne!»

Det er ikke noe spesielt radikalt i dette, sier han i filmen. «Alt vi ber om er en planet som fungerer slik det gjorde da vi ble født.»

Selv om det også er gode økonomiske argumenter for å komme seg ut av det han kaller karbonbobla, fokuserer filme hovedsakelig på etiske og moralske motiver. «Hvis det er galt å ødelegge klimaet, er det galt å tjene penger på ødeleggelsen.»

«Dette er den store kampen i det 21. århundre. Vi kan fortsatt vinne den. Hvis vi ikke lykkes, vil det ikke bli noe 22. århundre.»

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*