«Vi trenger grupper som Besteforeldreaksjonen»

Hordaland Venstres miljøpris for 2013 er tildelt Besteforeldrenes klimaaksjon – «for at de engasjerer folk til å ta ansvar for og bevare miljøet for kommende generasjoner», som det står i begrunnelsen. Ungdomskandidat Mathias Fischer stod for utdelingen på Torgallmenningen, og la vekt på det alvorlige generasjonsskillet vi står overfor. «Klimadebatten er som regel enten veldig dramatisk og hylende, eller veldig teknisk. Derfor trenger vi grupper som Besteforeldreaksjonen som får frem de etiske spørsmålene. Våre generasjoner har ikke rett til å begrense fremtidige generasjoners frihet.»

Dette sa Mathias under overrekkelsen:

Det er en glede for meg å kunne overrekke Hordaland Venstres miljøpris til Besteforeldrenes Klimaaksjon.

Miljøorganisasjoner er spesielle greier. Altfor ofte reduseres klimadebatten til intern kjekling og krangling mellom miljøorganisasjonene. Naturvernforbundet, Miljøvernforbundet, Zero, Greenpeace, World Wildlife Foundation og så videre. Listen er lang.

I denne kranglingen glemmer vi ofte det viktigste: Vi må gjøre noe – og vi må gjøre det nå.

Derfor er Besteforeldrenes Klimaaksjon et høyst nødvendig, friskt pust i norsk miljødebatt. De lykkes med å si det som vi ikke kan si ofte nok: Vi må handle nå for at våre fremtidige barn og barnebarn skal få en klode å leve på.

Besteforeldrenes klimaaksjon lykkes også med å sette fokus på noe som er viktig i et større perspektiv: Generasjonsrettferdighet.

Det siste tiåret så en eventyrlig økonomisk vekst, som dro mennesker ut av fattigdom og skapte muligheter for millioner av mennesker. I Norge kan vi være takknemlige for bidragene fra oljen. Men dette kan ikke vare ut i evigheten.

Vår oppførsel her i dag, får konsekvenser langt frem i tid. Enten det er å påføre neste generasjon en gjeld og økonomiske utgifter eller å ødelegge kloden, så bidrar vi til å begrense andre menneskers frihet.

I dag fikk vi det bekreftet nok en gang: CO2-nivået i atmosfæren er høyere enn noen gang. Likevel fortsetter vi forurensningen. Over hele verden kjører det akkurat nå flere millioner biler, fly, lastebåter drevet av diesel eller bensin. Over hele verden varmer folk opp husene sine med fossile brennstoff; kostbart landbruk spyr ut karboner og metan.

Men løsningene finnes. Vi vet at vi kan trappe ned oljevirksomheten, at vi kan legge til rette for miljøvennlig transport og satse på fornybar energi.

Men vi politikere trenger ekstra dytt for å ta de grepene. Derfor er jeg glad for at vi har Besteforeldrenes klimaaksjon.

De minner oss på alvoret i situasjonen.

De forteller oss om det moralske ansvaret vi har i dag overfor våre etterkommere.

De forteller oss at vi må handle nå. Og det skal vi også gjøre.

Gratulerer så mye med Verdens miljødag – og med Hordaland Venstres miljøpris 2013!

«Vi tror på det gode i mennesket. På at det nytter.»

Besteforeldreaktivist Agnethe Mohn holdt takketalen, og begynte med et gruk av den folkelige danske filosofen Piet Hein:

     Det er naivt
     at tro, at dette liv
     kan leves,
     hvis man ikke er naiv.

I Besteforeldreaksjonen er vi så naive at vi tror på det gode i mennesket. På at det nytter. Og på at fornuften vil seire.

Mismot og pessimisme er det enkleste av alt. Pessimister har vi som besteforeldre rett og slett ikke lov å være!

Tenk så heldige vi er, som har disse ordene: BESTEFAR – BESTEMOR – BESTEFORELDRE! Denne beste-omsorgsrollen er det vi i Besteforeldreaksjonen ønsker å legge en politisk dimensjon til.

For SÅ naive er vi ikke, at vi tror at Erna og Jens en dag vil våkne, og av seg selv skjønne at de har tatt feil. Dette er en sak som krever kamp, kløkt og stå-på-humør.

I Bergen, Oslo, Trondheim, Stavanger og Bodø går besteforeldre ut på gatene. Noen smiler av oss, men Hordaland Venstre har skjønt det: Vi får ingen forandringer, hvis vi ikke våger å vise fram vårt engasjement og vår tro – kall det gjerne: vår naivitet.

Men vi gjør mer. Besteforeldreaksjonen har tatt initiativ til en kampanje: Klimavalg 2013. Den har nå over 70 deltakende organisasjoner. Den Norske Kirke, Zero, 4 H, Bondekvinnelaget, Frikirken, Raftostiftelsen, fagforbundet Parat og mange andre. Den sist påmeldte er Forfatternes klimaaksjon.

Vi er mange og mangfoldige, alle vi utålmodige, som nå vil ha slutt på pusleriene i norsk klimapolitikk!

Husk: Folkelige bevegelser har forandret dette samfunnet før, helt siden Hans Nielsen Hauges tid.

Vi er så naive at vi tror det kan skje igjen.

Men da må noen stikke fram nesen og tørre å gå foran. Aller helst vil jo vi besteforeldre sitte hjemme i godstolen med barnebarn på fanget. Men igjen, med vår venn Piet Hein:

     Hvis du frygter
          for besvær.
     Kan du liså godt
          la vær.

TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN. OG ENDA EN GANG: TAKK FOR PRISEN!

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*