«et hav så blankt som olje …»

Sidsel Mørck (født 1937) er kjent som en samfunnsengasjert forfatter med et stort antall diktsamlinger, novellesamlinger, romaner og barnebøker. Hun har gjennom flere tiår vært opptatt av miljøvern og er også aktiv som debattant og foredragsholder. En gang i måneden presenterer hun utvalgte dikt og diktere for lesere av Besteforeldreaksjonens nettsider.

Månedens dikter er Carl Frederik Prytz. Samfunnsengasjement og en muntlig tone preger mange av diktene hans.

 

ET HAVDIKT

Jeg skrev det aldri
diktet bare var der
fra strand til himmel
den høye maimorgen på Jylland
uendelig høy himmel
for en evighet siden

og seilet som steg av horisonten
vindbleket skarlagensrødt
som farget av de gamle fønikere
en fanfare av menneskelig rødt
i Vårherres nyvaskede verden

en fiskeskøyte
på vei inn med nattens fangst
slik skip har pløyd bølger
og plog muld
siden mennesket reiste seg
og laget seg redskap.

Men skriv dette diktet i dag
om et hav så blankt som olje
skyer lette som gass
og rødspetten du spiste på kroen
blir tung som bly å fordøye.

 

Carl Frederik Prytz var kjent som «stemmen» i NRK – Norges vakreste mannsstemme ble det sagt. Men han var også godt kjent som forfatter og oversetter.

Han var født 23. september 1922 og utga både lyrikk, romaner, hørespill, gjendiktinger og essays. Debuten skjedde i 1945 med diktssamlingen Da senker jeg mine våpen. Diktet som presenteres her er hentet fra samlingen De privilegerte i 1966. I samtlige av diktsamlingene har han en muntlig og usnobbete tone, og et mer eller mindre tydelig uttalt samfunnsengasjement – noe som også kommer fram i «Et havdikt».

Mye oppmerksomhet fikk også romanen De vindskeive fra 1979. Den hentet inspirasjon fra en lang periode da han selv var psykiatrisk pasient. I en omtale i Dag og Tid ble den kåret som viktigste bok i 70-åra. Boka ble også anmeldt i Legeforeningens tidsskrift.

Av hans gjendiktninger fikk Jacques Prevert: Denne kjærligheten størst oppmerksomhet. Han var selv sterkt opptatt av kjærligheten og skrev selv en diktsamling med tittel Kjærlighet på godt og vondt. Den kom i 1997 og var også hans siste utgivelse. Carl Frederik Prytz døde 5. mars 2003.

Spre klimavett,
del denne saken!