Blir klimaforkjemper på heltid

Den verdensledende klimaforskeren James Hansen slutter i NASA for å kunne ofre seg helt og fullt for klimakampen. I en e-post til avisa New York Times skriver han at han «ønsker å være fri til å kunne drive en mer aggressiv kampanje for strengere lovgivning mot utslipp av klimagasser». – Han gjør det vi alle føler for av og til. Vi som er forskere skal gi råd, men ikke være politisk, men nå har det nok blitt veldig tydelig for ham hva de politiske valgene bør være, sier leder for Cicero Senter for klimaforskning, Cecilie Mauritzen i en kommentar til NRK. Hansen var en av de første forskerne som advarte mot menneskeskapt global oppvarming.

Forsker og besteforeldreaktivist

Besteforeldreaksjonen har i flere år hatt et samarbeid med Hansen, som selv stadig vekk understreker sin besteforeldrerolle og klimasakens moralske utfordringer. I 2010 utga vi store deler av hans berømte bok «Storms of my Grandchildren» på norsk.

Norske besteforeldre og barnebarn møter Hansen i samband med tildeling av Sofieprisen 2010. Bilde: Dagsavisen

Samme år ble han tildelt Sofieprisen – for sin livsviktige forskning, klare formidling og engasjement for framtidige generasjoner: «… en velrenommert forsker med en lang rekke artikler publisert i internasjonale tidsskrifter. Men hans samvittighet, og etter hvert hans rolle som bestefar, har tvunget ham til å kombinere forskning med politisk aktivisme basert på et sterkt personlig engasjement.» (fra juryens begrunnelse)

På en egen «Sofiepris-side» har vi samlet viktige reportasjer, intervjuer og kronikker i forb. med pristildelingen. «Våre regjeringer er betrodd ansvaret for å beskytte rettighetene til unge og forsvarsløse, naturen og fremtidige generasjoner. Dette må de utfordres på. Til ungdommen vil jeg si: Stå opp for dine rettigheter – krev at myndighetene er realistiske og ærlige og innser konsekvensene av sin politikk.” (fra kronikk i Klassekampen «Jeg, en aktvist?»)

 

Spre klimavett,
del denne saken!