Ny bok: kommune-Norge under klimalupen

«HVA SKJER? – to besteforeldre på klimareise i Norge», av Bente Bakke og Svein Skotheim (Punktum forlag 2013), er en ny og annerledes klimabok. De to hadde sett seg lei på vanskelig tilgjengelig og deprimerende informasjon, og bestemte seg for å finne ut hva som faktisk skjer rundt om i landet vårt. Resultatet er blitt noe så uvanlig som en positiv og underholdende klimabok! De reiste fra Tromsø til Kristiansand og fra Hamar til Bergen. De fant mye å ergre seg over, men mest å glede seg over. Bokas budskap er enkelt: Norge har de beste forutsetninger for å bli et land som går i bresjen for en ansvarlig klimapolitikk! VIL VI DET?

Boka utgis i samarbeid med Besteforeldrenes klimaaksjon. Inntektene fra boksalget går i sin helhet til arbeidet for å reise en grasrotopinion for en ansvarlig klimapolitikk. KJØP BOKA HER.

Boklansering Oslo og Bergen 

Oslo 16. januar, kl. 15.00, på Litteraturhuset: Biskop emeritus Finn Wagle introduserer boka, sammen med tidligere forbundsleder i NTL, Turid Lilleheie. Med på arrangementet er også visesanger og besteforeldreaktivist Birgitte Grimstad, i tillegg til Bente Bakke, den ene av de to forfatterne.  «Svein Skotheim har bakgrunn som partisekretær i SV, og Bente Bakke har vært stortingsrepresentant for Høyre, men de er enige om absolutt alt når det gjelder klimapolitikk.» Se program Litteraturhuset.

Bergen 16. januar, på Jernbanestasjonen, kl. 14.52 ved ankomst av dagtog fra Oslo: Skuespiller Helge Jordal i ordfører Harry Hansens skikkelse, som i 1964 holder en tale på perrongen – med visjoner om en stor framtid for Bergensbanen! Besteforeldre og andre er tilhørere, iført 1964-kostymer. «Vi vil bruke humor for å sette fokus på den parodisk dårlige satsing på jernbanen, som en del av den manglende evne til å omsette klimaforståelse i praktisk politikk.»  

Å gjøre de riktige tingene …
(fra boka)

«Tromsø har verken miljøenhet eller klimakontor, men byen har Wim Weber. Han er miljøkoordinator og skal sørge for at klimagassutslippene reduseres med 50 % innen 2020, at bruk av fossil energi til oppvarming utfases innen samme år og at minimum 80 % av nye kjøretøy solgt i Tromsø i 2018 er utslippsfrie. For å greie det har han en sekretær på deling og hele 10 kommunale avdelinger å forholde seg til! Den doktorgraden han har i astronomi burde kanskje vært i astrologi?»

«Trøndere kan være impulsive bare de får tenkt seg om sies det. Hvis dette fremdeles er riktig, gjelder det ikke sjefsingeniør Bjørn Ove Berthelsen i Miljøetaten. Når jeg ringer en tidlig augustmorgen, omdisponerer han straks sin første dag på jobb etter ferien: – Det er bare å komme! (…) Trondheim gjør kanskje ikke så mye mer enn mange andre kommuner, men mye av det de gjør virker og er til dels originalt. Mange kommuner har de samme klimamål, men på vår reise var det ikke mange som jobbet like systematisk. Om de når sin 25 % reduksjon av klimagasser, og om dette er godt nok, gjenstår å se, men de er på god vei.»

«Arendal har videre vedtatt å redusere utslipp av klimagasser fra egne virksomheter med 90 % innen 2017 sammenlignet med utslippene i 2007. Ved utgangen av 2011 er reduksjonen allerede på 75 %.  – Å lykkes i klimaarbeidet er et spørsmål om å tenke riktig og gjøre de riktige tingene. Det koster ikke mer, og på sikt lønner det seg økonomisk. Det er moro å registrere hvilken entusiasme vi har klart å skape i Arendal. Jeg håper andre kommuner vil lære av dette, og at vår kommune kan vise vei når det gjelder å ta klima- og miljøhensyn, sier ordfører Einar Halvorsen.»  

Hvilke drømmer for framtida?

«Forfatterne og jeg stiller samme spørsmålet: Hva har vi å tilby våre barnebarn? Hvilken vei ønsker vi at Norge skal velge for å gi dem håp og drømmer? Skal vi velge enda flere flammetårn og rigger, eller skal det rike og høykompetente Norge velge å bli et fyrtårn som går i bresjen i kampen mot global oppvarming? Våre politikere er betrodd ansvaret for å beskytte rettighetene til de unge og ufødte, de forsvarsløse og naturen. Det må de utfordres på – uopphørlig! – og denne boka er et lite, men viktig bidrag til det.» Halfdan Wiik, styreleder Besteforeldrenes klimaaksjon (fra forordet).

«Hvitvasking av penger har vi alle hørt om. Grønnvasking er det nye begrepet, hvor utslipp av klimagasser pakkes inn i visjoner og fine ord. Da kan både regjeringer, kommuner, de politiske partiene og næringslivet være på lag med miljø og klima og med de kommende generasjoner. Denne boken handler litt om alle disse fine ordene, men mest om hva som faktisk skjer i positiv og negativ retning. Vi treffer ivrige politikere, engasjerte klimasjefer, utrettelige aktivister og noen næringsledere som innser at det er økonomisk lønnsomt å legge om til fornybar energi og at avfall er en uutnyttet ressurs. Men vi møter også dem som bare lirer av seg kjente setninger om at klimaproblemene må tas alvorlig uten å gjøre noe særlig med det.» Fra forfatternes forord: Hvorfor skriver vi denne boka.

Spre klimavett,
del denne saken!