Hallaien alle barn!

Lanseringen 16. januar av «Hva skjer?» ga mye god PR både for boka og Besteforeldreaksjonen. På jernbanestasjonen i Bergen talte skuespiller Helge Jordal i ordfører Harry Hansens skikkelse anno 1964, etter åpning av den nye Ulrikstunnelen: En begeistret forsamling av store og små lyttet til Harry’ens visjoner om ytterlige effektivisering av Bergensbanen, etter at reisetida er kortet ned til 8 timer. 50 år senere bruker toget 7 og en halv time! Slikt det gjøres moro av, midt oppi alt alvoret.

På et godt besøkt møte på Litteraturhuset i Oslo ble boka presentert av tidligere biskop Finn Wagle, medlem av Besteforeldreaksjonens råd. «Bente Bakke og Svein Skotheim har gitt oss en annerledes klimabok. Den er skrevet i glede over alt som er bra. Det betyr ikke at oppgittheten – og noen ganger også raseriet er fraværende. Men hovedstrengen er en dur-streng og ikke en moll-streng.»

God oppmerksomhet og mediedekning

Forfatter Bente Bakke var dagens gjest i NRK Morgennytt, i et fyldig innslag som ble sendt igjen på ettermiddagstid. Besteforeldrenes klimaaksjon er såvisst ingen gjeng med gamle tusseladder, slo hun fast! Se intervjuet her (fra kl 9.22) Se også hennes kronikk på nrk.no samme dag.

Trondheim gjør det Levan-ger ikke klarer: gjennom-fører sin klimaplan. Det gir bedre kår for syklister.

Dagsavisen hadde satt av en helside til presentasjon av den nye klimaboka, med fokus på kommuner som får det til, som Trondheim, og på motstykket Levanger, der klimaplanen ligger i en skuff. Ordfører Robert Svarva (AP) innrømmer at det er kritikkverdig og lover at planen skal bli tema på første møte i kommunestyret.

Blide bestemødre i Bergen hadde funnet fram klær og utstyr fra 1964, for å høre på «Harry’en». Se innslag fra arrangementet, og samtale med forfatter Svein Skotheim og besteforeldre-leder Halfdan Wiik på Vestlandsrevyen (gå til klipp «Aksjon for raskere Bergensbane»)

 

Oslo: boklansering på Litteraturhuset. Fra venstre: forfatter Bente Bakke, besteforeldreaktivist Birgitte Grimstad, tidl. leder NTL Turid Lilleheie, biskop emeritus Finn Wagle.

«Hva skjer?» handler om hva som skjer og hva som ikke skjer, sa Finn Wagle til de mange som var kommet for å høre om det nye klimaboka. Vi møter steder i landet vårt hvor man er kommet godt i gang med utslippskutt. Men flere steder er det som skjer at svært lite skjer. Som forfatterne selv reflekterer: Jo feigere politikere og næringslivsledere, jo flere visjoner og «helhetlige løsninger». Underforstått: Jo mindre skjer. På den andre siden: Jo modigere de er – og jo mer alvor de mener – jo flere tall med tidsfrister og tilhørende budsjetter lager de. Og jo mer skjer.

Spre klimavett,
del denne saken!