«… et levende vesen som vet at det vet»

Sidsel Mørck (født 1937) er kjent som en samfunnsengasjert forfatter med et stort antall diktsamlinger, novellesamlinger, romaner og barnebøker. Hun har gjennom flere tiår vært opptatt av miljøvern og er også aktiv som debattant og foredragsholder. En gang i måneden presenterer hun utvalgte dikt og diktere for lesere av Besteforeldreaksjonens nettsider.

Månedens dikt er Torgeir Rebolledo Pedersens «Postulat».

POSTULAT

Trærne
er levende vesener som ikke vet
at de ikke vet.
Mennesket
er et levende vesen
som vet at det vet.

Eller som postmoderne postulat:
Mennesket
er eneste levende vesen
som vet
at det ikke vet.

(men stiller ikke flere spørsmål
av den grunn)

Skal den postmoderne hjerne
justere sine handlinger
i forhold til bevisstheten?
Eller tror den postmoderne hjerne
det går an å skyve ansvaret
over på
trærne?
Tror den postmoderne hjerne
trærne vet
at vi ikke vet?

 

Denne gangen presenteres en spennende og original poet, Torgeir Rebolledo Pedersen. Han er en mangfoldig kunstner som utfolder seg på flere kunstneriske arenaer – også som barnebokforfatter og dramatiker, særlig figurteater for barn. Og om ikke det var nok, også som visesanger og tegner, med bakgrunn som arkitekt.

Han debuterte i 1983 med diktsamlingen TIDR og allerede tittelen peker mot en spesiell språklek. Denne leken er egentlig en dypt alvorlig analyse av språkets muligheter og “umuligheter” som pirrer leserens egen språkbevissthet.

Senere titler som I KRIG OG KJÆRLIGHET ER ENNÅ MYE UGJORT (1995) og REGNESTYKKE FOR EN SKY (2000) vitner også om en språklig virtuositet som er Rebolledo Pedersens varemerke. For sitt forfatterskap har han høstet stor anerkjennelse, bl.a. Prix Italia i 1998 og Kardemommestipendet i 2009.

Spre klimavett,
del denne saken!