Hetere, våtere, økende problemer for verden

Hetebølger kan bli opptil 20 ganger mer vanlig i fremtiden. Det vil være en av konklusjonene i den neste hovedrapporten fra FNs klimapanel, som legges fram bare fire dager før neste års stortingsvalg. Den vil være basert på de siste seks års forskning og vil inneholde nye og enda mer dramatiske scenarier for jordens klima enn den forrige hovedrapporten som kom i 2007.

I en stor reportasje i Bergens Tidende presenterer professorene Helge Drange og Eystein Jansen en del av det sannsynlige innholdet i den nye rapporten

Urovekkende konklusjoner

  • Hvis dagens utslippstrend fortsetter, vil kloden i snitt være mellom 2,6 og 4,8 grader varmere i år 2100 enn i dag.
  • Svekket opptak av CO2 i naturen vil forsterke klimaendringene.
  • Dagens oppvarming i Arktis er unik i et 2000-årsperspektiv. Det samme er reduksjonen av sjøis.
  • Oppvarmingen vil vare i hundrevis av år når klimagassene først er sluppet ut i atmosfæren. 20 prosent av dagens CO2-utslipp blir værende i atmosfæren i 1000 år eller mer.
  • Havforsuringen vil fortsette å øke i det 21. århundre.

Togradersmålet i alvorlig fare

Ifølge professor Helge Drange henger målet om å begrense global oppvarming til 2 grader, i en syltynn tråd. Han sier politikerne har alvorlig hastverk hvis de har tenkt å følge opp egne løfter.

– Dersom vi ikke oppnår reelle utslippskutt innen 2017, kan vi ikke slippe ut CO2 fra noen nye prosjekter. Dette bør være relevant i forhold til diskusjonen om olje- og gassutvinning i nordområdene og Statoils engasjement i oljesand, sier Drange.

Samtidig frykter han at en kald vinter vil redusere muligheten for å løfte klima frem som tema før stortingsvalget neste år. – Vi har korttidsminne. Og noen ganger undrer jeg på om demokratiet som styreform er i stand til å takle utfordringene vi står overfor.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*